Seilbåten til Thorbjørn Hendil ble funnet uten noen om bord. Faksimile av film på Ekstrabladets nettside.

Overlevde 17 timer i sjøen

En dansk seiler trodde han fikk oppleve sin siste soloppgang etter å ha falt over bord i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Soloseiler Thorbjørn Hendil skulle bare tømme pissebøtta over bord da rekkestøtten brakk og han falt i sjøen. Det var grov sjø, så seileren valgte å sette seg på en bøtte i cockpiten fremfor å gå ned under dekk, eller å tisse over rekka. Det var sikkert et smart valg, inn til bøtta skulle tømmes. Seileren var på vei fra Svendborg til Amager. Båten ble funnet Knudshoved Odde ved Vordingborg og rednigsaksjonen ble satt i gang kl 20.30 på onsdag kveld.

Ga opp søket

Båten hans ble funnet tom, og det ble satt i gang en stor leteaksjon etter mannen som seilte i farvannet mellom Fyn Sjælland og Lolland.

Flere ganger så Thorbjørn Hendil fra Tåstrup båter passere ham. Han hadde føyte på redningsvesten, men tross all innsats for å bli oppdaget var det uten hjelp. Heller ikke redningshelikoptere så seileren.

– Det var frustrerende. Helikopteret var like over hodet mitt, men så meg ikke. Allikevel holdt jeg motet oppe, forklarer Thorbjørn Hendil til Ekstrabaldet.

På morgenen gå letemannskapet opp søket. Sjansene for å overleve var sett på som minimale. Vanntemeraturen skal ikke ha vært mer en 15 grader, og 47-åringen var kun lettere kledd. I følge overlevningstabell skulle han kun klart seg i åtte timer.

Siste soloppgang

Klokken tre om natten tenkte jeg at nå ville jeg snart se min siste soloppgang. Slik ble det heldigvis ikke, forteller Hendil. Han valgte i stede å svømme mot den lille øya Vejrø som han beregnet var to-tre kilometer unna. Han hadde vind og bølger i mot. Etter over tre times svømmetur ble han oppdaget av seilere på land som dro ut å plukket ham opp. Han måtte heises om bord. Hendil hadde ikke krefter til å klare det selv. Etter 17 timer i sjøen ble han så fløyet til sykehus hvor han ble utskrevet tre timer senere.

Husk sele

Redningsvesten reddet Hendil, men hadde han brukt sele om bord, så ville han ikke falt over bord. Et godt råd er også å bruke en vanntett mobil, eller legge mobilen i et vanntett etui når man seiler. Lys på vesten vil også gjøre søket enklere.