Raymarine 2Star 2019

FART: «Black Pearl» plukket konkurrentene sørover langs svenskekysten, og passerer her «Jokerman».

Mye tekniske problemer for seilerne

Flere båter bryter etter det mange beskriver som en fantastisk natt.

Publisert Sist oppdatert
KLART: Regattasjef John Hatch forteller at brikkene for årets Raymarine 2Star faller på plass.

Båtene som klarer seg, har det nå tøft, etter to raske slørelegger opp og ned svenskekysten, de store til Marstrand, og de små til litt forbi Smögen.

– Du kan se at farten gjennom vannet er bra, men hastigheten mot Jomfrulandsrevet er nesten ingen ting, forteller regattasjef John Hatch til SEILmagasinet. Det er motstrøm og grov sjø. Vinden er mer vest enn meldt, så det blir mange slag vestover. Noen valgte å ta slag til styrbord alt etter runding, andre senere. Det ser ikke ut som at disse valgene har gjort store utslag.

Utstyrsproblemer

«Black Pearl» lå lengst frem i det store feltet i natt. Bakfra kom søsterbåten «Astragale» med høyere fart.

– Vi seilte med genua og to rev, mens «Astragale» bare hadde ett. De gikk kanskje en halv knop raskere, så vi bestemte oss for å gjøre som dem. I manøveren røk storseilsfallet, og seilet falt ned. Vi hadde heller ikke autopilot, så da var det bare å legge kursen mot Hankø, forteller Simen Løvgren på telefon.

I den store klassen er det mannefall av de raskeste båtene. «Jokerman» med Per Ottar Skaaret har gitt seg, det har også lederen for SEILmagasinets shorthandedranking, Thomas Robbestad i «Zorro» gjort. Han har meldt om død elektronikk i Swan 45 som vant Færderseilasen over-all.

I den lille klassen fikk Eira Naustvik spjæret sin splitter nye fokk under rundingen av Axelbrottet nord for Koster.

I Are Wiig-klassen er det nå bare to deltagere som seiler. Fredrik  og Johan Andersen i CB365 «Flyer» har alt rundet Jomfrulandsrevet, og er på vei mot mål, mens Rune Damm og Are Wiig i Fenix «Bris» fremdeles krysser. Det har han gjort i over ni timer, og er ikke lengre enn halveis. Det er tøft i feltets minste båt på 27 fot. 

Tøff kryss

Det var Erik og Andreas Lawson i Sun fast 3200 «Redline» som rundet Axelbrottet først, kl 02.18, foran Henrik og Alf Magne Andersen i X-37 «Eldorado» og Yngve Lønmo og Daniel Ingebretsen i J/92 «Jocobine». Kl 09.00 fredag morgen er de første båtene nesten halvveis. Om farten holder, vil de første båtene runde Jomfrulandsrevet cirka kl 16.00 i ettermiddag.

I den store klassen er Jan-Helge Furnesvik og Runde Aasberg i suveren tet. De rundet kl 04.45. Over to timer senere, av båtene som fremdeles seiler, rundet Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg i Elan 400 «Kraftkar» rett foran Marius Løken og Håkon Hjorthøy i Dehler 44 «Off Course».

Yr melder at det er 11 meter per sekund fra vest-sørvest på Færder kl 09.00, og vinden skal øke.

 

HANKØ: Simen Løvgren på brygga etter at «Black Pearl» fikk problemer med fallet.
REVNET: Eira Naustvik fikk ødelagt sin eneste fokk ved runding av Axelbrottet.
TØFT: Motstrøm, og vinden rett i mot, går det tregt mot Jomfrulandsrevet for de som fremdeles seiler.