Raymarine 2Star 2019

LENS: «Astragale» på rask lens mot mål.

I høy fart mot mål

Noen er alt i mål, mens de fleste har en god lens som siste innspurt. 

Publisert Sist oppdatert
FART: «Astragale» er oppe i høye hastigheter på vei mot mål.

– Det ble akkurat som vi drømte om, en duell mot «Black Pearl» først i feltet, men dessverre fikk de problemer, forteller Rune Aasberg fra Pogo 40 «Astragale». De seiler med liten flat gennaker og rev i storseilet mot mål, og har båten stadig opp i 18 knop. 

Lang kryss

– Vi surra en del etter runding av Axelbrottet. Det er urent farvann, og vi fikk ikke ideelt spor ut i åpen sjø. Havnet nesten over på norskekysten før vi seilte sydover, sier Aasberg som rundet Axelbrottet kl. 04:43 i morges, og brukte ni timer og fem minutter på kryss til Jomfrulandsrevet. Det var 25 minutter mer enn Dehler 44 «Off Course» som kan ta andreplassen i klassen, foran «Astragale» som er nesten i mål i skrivende stund. 

Båten som ligger an til å vinne klassen en JPK 1080 «Mika». 

– Vi hadde ett par tjue knop på kryss, og var ikke så ille. Kan ikke sammenlignes med Skagen race, fordi nå er det varmt i vannet, sier Aasberg på telefon til SEILmagasinet. 

Det er et stort mannefall i klassen, og set ser ut til at det blir bare seks båter som fullfører.  

I mål

Første båt i mål i den lille klassen var Elan 37 «Morild» med Olav Mork Bjørnås og Børre Søraas-Sæther om bord. De brukte 32 timer og 8 minutter med den 210 nm lange banen. Ni minutter senere gikk X37 «Elderado» i mål med Henrik og Alf Magne Andersen. Det ble kryssegenskapene som avgjorde. Båten har holdt en snittfart på 6,6 knop. 

Men det er Hallberg-Rassy 342 «Tur bo» med Kjell-Clement Ludvigsen som skipper. Han har tidligere seil X-41. Turbåten har seilt meget bra i det tøffe været, og kan seile seg på topp av «Morild» med høyere måletall. I den lille klassen ser det ut til at 15 båter fullfører. 

I Are Wiig-klassen har Fredrik  og Johan Andersen i CB365 «Flyer»vært i mål siden 15:40, to timer før Are Wiig rundet Jomfrulandsrevet etter 16 timers kryss i 27-fots Fenix. Wiig seilte vest av Jomfruland for å seile i mer smult farvann, og rundet 17.25. 

Mange brutt

– Jeg er overrasket over at så mange har brutt, sier Christer Lie i Arcona 430 «Feelgood». Han er redd for at alle bak han blir borte, og at han ble sist, slik som i fjor da også få fullførte. Lie hadde en dårlig start og ble liggene i stilla da de andre dro i vei, men han har seilt seg opp etter at vinden kom. 

– Raymarie 2Star er en av få skikkelige havseilaser, dette er forhold vi kan vente oss, og båten uttstyrt for å tåle, mener Lie som også fullførte Skagen race, da som soloseiler. Nå seiler han med unge brettseileren Marius Halvorsen. 

HAPPY: Marius Halvorsen og Christer Lie på Arcona 430 «Feelgood» har det topp.