Mayday i sydishavet

En deltaker i Portimao Global Ocean Race har fått kjølprobemer og har sendt ut nødsignaler ved Crozet Island. Konkurrenter og kommersiell skipsfart på vei til havaristen

Publisert Sist oppdatert

69 årige Nico Budels Open 40 «Hayai» har fått skade på kjølen som ikke lar seg reparare, og den ene av de to to soloseilere i regattaen har derfor sendt ut nødsignaler i tillegg til å aktivere sin EPIRB. De har uløst enn fullskala redningsoperasjon i området og en av konkurrentene  samt to kommersielle fartøyer er på vei til å unnsette den skadeskutte seileren. Nærmeste land er Crozet Island, en øy som bebos av en håndfull vitenskapsmenn og en forskningsstasjon.

Regattasjef Josh Hall opplyser at situasjonen har utviklet seg raskt fra å være en bekymringsmelding fra båten til nå å utløse en fullskala redningsoperasjon. Det er ikke noen umiddelbar fare for båt og mannskap, men det synes klart at båten neppe vil kunne klare seg gjennom et ventet lavtrykk uten å skade kjølen ytterligere og dermed risikere kullseiling. Bulben som sitter nederst på kjølen har slått seg 20 grader fra hovedkjølen og står nå i fare for å løsne.

Den belgiske soloseileren Michel Kleinjans i sin Open 40, «Roaring Forty» som lå 500 nm unna har nå snudd og er vå vei inn i lavtrykket og mot konkurrenten. Når han kan nå frem er vanskelig å si, mens 17,000 tonneren CSK Radiance som gjør 9-10 knop kan være ved havaristen 16:00 GMT tirsdag. Det andre skipet, Nord Kraft, er 700 nm unna, men med 13.5 knop kan hun være den som når frem tidligst. 

www.portimaorace.com

I Vendee Globe seilasen har kanadiske Derek Hatfield måttet bryte løpet etter at en karftig knockdown førte til brudd på spiler og salingshorn. Han er nå på vei til Australia og holder masten under kontinuelrig observasjon. Også Sebastien Josse har fått skade på båten etter en knockdown. Han vurderer fortløpende situasjonen.

Michel Desjoyeaux leder seilasen for 13 døgnet på rad og har et forsprang på ca 50 nm på Roland Jourdain midtveis i Stillehavet på vei til Kapp Horn.