Ukens trimmetips - Nummer 4

AKTERSTAG: Akterstaget er et viktig trim-verktøy. Trekker du i akterstaget flater du ut storseilet, åpner akterliket og strammer forstaget.

Med mastebøy trimmer du storseilet

Litt avhengig av riggtype kan akterstaget brukes til å bøye masten. Det har konsekvenser for profilen i storseilet, og kan brukes aktivt for å tilpasse storseilet etter skiftende forhold.

Publisert Sist oppdatert

Akterstaget er en viktig nøkkel til seiltrim. For å tilpasse seilene til skiftende vindstyrker er det store gevinster å hente. Akterstaget påvirker mastebøy og forstagspenning samtidig som i et perfekt og harmonisk ekteskap (helt sant!). Forrige uke så vi på forstagsspenning, nå skal vi konsentrere oss om mastebøyningen.

Les også: TRIMMETIPS NR. 3: Spenning må du ha i forstaget

Bøyd mast – flatere storseil

Et stramt akterstag gir en bøyd mast – slik er det i hvert fall for brøkdelsrigger. Som beskrevet innledningsvis i boka «Seil og Rigg», har masthead-rigger behov for babystag eller dobbelte undervant hvis det skal fungere effektivt å bøye masten med akterstaget.

En bøyd mast trekker forlikskurven ut av storseilet. Inngangen blir flatere, dypeste punkt flyttes akterover, og akterliket åpner mer. Hele seilet blir flatere – bortsett fra den nederste delen av seilet, hvor dybden i større grad styres av bomuthalet. Du får med andre ord et storseil med samme egenskaper som et forseil med stramt forstag, som beskrevet tidligere (link).

Hvis du strammer akterstaget hardt (sammen med fall og bomuthal), vil storseilet være godt trimmet til hardt vær og produsere betydelig mindre sidekrefter.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

STRAMMET AKTERSTAG: Masten bøyes og seilet blir flatere.

Dypere, mer lukket seil

Hvis du slipper på akterstaget, vil masten rette seg opp. Det medfører at seilets dypeste punkt flytter forover. Akterliket lukkes, seilet blir dypere og inngangen rundere. Igjen motsvarer disse egenskapene det som skjer med forseilet når forstaget slakkes og saggen blir større.

I lett og mellomvind skal akterstaget settes løsere enn i hard vind, men hvor mye? Her er det store forskjeller fra båt til båt, og ikke minst fra rigg til rigg og fra storseil til storseil. Det er bare én vei frem, og det er å eksperimentere.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

SLAKT AKTERSTAG: Slipper du i akterstaget blir storseilet dypere når masten retter seg.

 

Bøyd mast i lett vind?

Som utgangspunkt skal masten bøyes mer desto mer det blåser. Men i helt lett vind kan det også være en god idé å stramme akterstaget litt, slik at masten får en viss porsjon bøyning. Flatere inngang, dybden lenger akter og godt med tvist er faktisk en god oppskrift på en effektiv lettvindstrim.

Ulempen kan være at forstaget blir strammere enn det bør være i disse forholdene.

Les mer: «Seil og Rigg».

Seil og rigg

Ukens seilertips kommer fra «Seil og Rigg – håndbok i trim». Les mer om boka.