Mange tamper å trekke i - Del 2

SKJØTET: Skjøtet er det mest kraftfulle trimverktøyet du har om bord, og det er den tampen du trekker hyppigst i løpet av en seiltur eller regatta.
SELVSLÅENDE: På en selvslående fokk trimmes seilet ved å flytte skjøtblokkene opp eller ned i skjøthjørnet. Å flytte blokk og sjakkel opp, tilsvarer å flytte skjøtvognen fremover i båten.
HANEFOT: På en rekke nyere båter er det blitt montert en hanefot-haling til storseilskjøtet i stedet for en løygang. Dette gir noe mer begrensete trimmuigheter.
FLYTENDE HALING: Det vanligste er at fokkeskjøtet går fra fokka til en blokk festet til en langsgående skinne, hvor du ved å flytte skjøtvognen frem eller akterover kan regulere tvisten i seilet.Du kan også rigge til en løsning med et «flytende» ...

Skjøtet er sjefen

De tampene du trekker aller mest i om bord, er skjøtene. Det er hoved­verktøyet ditt når du skal trimme seilene.

Publisert Sist oppdatert

Når seilene er heist ved hjelp av fallet – behørig omtalt i foregående artikkel i denne serien – må du ty til skjøtene for å stramme inn seilene. Skjøtene er de viktigste tampene om bord; det er de som er mest i bruk i løpet av en seiltur.

Dog aller først en liten semantisk oppklaring: Det heter et skjøt, og det bøyes slik: skjøt, skjøtet, flere skjøt(er), alle skjøtene. Muntlig har vi imidlertid en tendens til å si «skjøte», og derfor er det også mange som skriver «et skjøte», men det er egentlig noe helt annet – noe vi underskriver på og gjerne tinglyser når eiendommer skal skifte eier. Det heter med andre ord et genuaskjøt (og ikke «et genuaskjøte») om man skal være korrekt. Det heter også en skjøtløper (og ikke «en skjøteløper»).

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER