Rundt Kapp Horn

«Groupama 3» ligger foran skjemaet, men kun god navigasjon vil gi ny verdensrekord rundt jorda. Se film.

Publisert

«Groupama 3» er på sitt tredje jorden rundt forsøk. Båten har vist sin styrke og potensial, men værsystemene har ikke vært på skipper Frank Cammas side. Giganttrimaranen hadde svært ufordrende forhold langs kysten av Brasil og ledelsen på over 600 nm over rekordholderen «Orange II» fra 2005 til å ligge 400 nm bak skjemaet til rekordholderen.

Tredje forsøk

«Groupama 3» lå godt foran skjemaet til «Orange II» for to år siden. Sør for New Zealand gikk det veldig galt. Trimaranen mistet det ene sideskroget, og båten gikk rundt

Les «Groupama 3» kullseilt


I november var de i gang igjen. Da måtte Cammas avbryte rekordforsøket fordi båten hadde fått strukturelle skader på konstruksjonen. 


Les: Gir opp rekordforsøket

Stormsenter i Sørishavet

Mot Kapp Horn har «Groupama 3» lagt kursen langt nord for å gå klar av et kraftig stormsenter. Deres ledelse på 500 nm ble redusert til under 200 nm.

Nye utfordringer

Etter å ha rundet Kapp Horn i går seiler trimaranen inn i nye utfordringer. «Orange II» hadde meget gode forhold etter å ha rundet Kapp Horn. «Groupama 3» har kurs mot et høytrykk. Båten får kryss opp mot Falklandsøyene, og deres ledelse på 200 nm vil nok gå tapt. Båten har seilt i 32 døgn. Oranges rekord er på 50 dager 16 timer og 20 timer. De holdt en snittfart på 17,89 knop.

Kamp til neste år

«Banque Populaire V» er enda store og lengre enn «Groupama 3». «Banque Populaire V» har ligget klar for å sette ny jorden rundt record, men har ikke funnet de optimale forholdene for å starte. De mener nå at sesongen er over og har utsatt rekordforsøket til høsten. Da vil nok også «Groupama 3» prøve seg igjen. «Banque Populaire V» har rekorden over Atlanterhavet som den satt i sommer under en duell mot «Groupama 3». «Banque Populaire V» krysset Atlanterhavet fra New York til England på tre dager, 15 timer og 48 minutter. Snittfarten var på 32,94 knop. Underveis satte båten også en ny 24 timers rekord med hele 908 nm. Det gir en snittfart på 37,8 knop.

Les: Syk verdensrekord.

Powered by Labrador CMS