Rekordlavtrykk på vei

På julaften er lufttrykket mellom Shetland og Færøyene kun på 930 hPa. Det vil vi merke i Norge.

Publisert
*
*

Ikke siden 1907 er det vært registret lavere trykk enn det som er meldt på julaften. Store trykkforskjeller skaper kraftig vær og mye vind. I følge nettsiden Vær og Vind er det laveste trykket noen gang målt i Norge på 941. Det ble målt på Oksøy Fyr utenfor Kristiansand 20. Februar 1907. Det samme lavtrykket ble målt til 930 hPa utenfor Shetlandsøyene, det samme trykket som nå er meldt, og i det samme området.

Ikke ekstremt

Lavtrykket er ekstremt lavt, men statsmeteorolog Øyvind Johnsen mener at vind og nedbørsmengder ikke blir ekstremt nok for å kalle værsystemet for ekstremvær. Med vind fra sør er det Agder, Rogaland og Telemark som får den kraftigste vinden og mest nedbør. Pålandsvinden gjør at det blir kuling og mindre nedbør innover og nordover i landet, melder yr.

Ekstremt høyt i mars

Vi hadde svært bra vær i påsken. Stille og sol. Årsaken til det gode været var et rekordstort høytrykk over Grønland. 19. mars ble det målt 1062,3 hPa på nordøstkysten av Grønland, men verdensrekorden er på 1085 i følge Aftenposten. Normalt trykk ved kysten er på 1013 hPa

Trykkforskjeller

Meteorologene bruker trykkforskjellene for å analysere været. Vinden blåser alltid mot klokken rundt et lavtrykksystem. Jo større trykkforskjellene er, desto mer vind blir det. På kartet vil store trykkforskjeller vises som tette streker mellom isobarene. Derfor bør man ta et rev i seilene, når barometeret plutselig faller.

Bra forhold for brettseiling i Oslofjorden bittelille-juleaften. August Nissen-Lie på tredje treningsøkt på vannet i uke 51.

Powered by Labrador CMS