Laura Dekkers Hurley 800 «Guppy»
Laura Dekkers Hurley 800 «Guppy»

Retten nektet jente å seile

Barnevernet i Nederland fikk fredag rettens medhold i at 13 år gamle Laura Dekker må utsette planene om jordomseiling. Foreldre får redusert omsorgsrett

Publisert

UTRECHT. Nederlandsk rett  beslutter fredag at Laura Dekker ikke får legge ut på jordomseilng som planlagt og begrenset samtidig foreldrene myndighet til å ta beslutninger på hennes vegne. Den er nå overtatt det lokale barnevernet inntil videre. Det utelukkes imidlertid ikke at jenta kan legge ut på den omfattende seilturen på et senere tidspunkt, men man vil nå bruke den nærmeste tiden til å analysere fareomentene og de psykiske belastninger ved en jordomseiling for den unge jenta. En rapport skal være klar innen 15. oktober. Uansett kan ikke Decker legge ut på ferden uten samtykke fra barnevernet.

Faren, Dick Dekker, har tidligere søkt om skolefritak for datteren, men fikk avslag samtidig som skolemyndigehetene kontaktet barnevernet.

Saken har nådd toppen også i det politiske miljøet da viseminister for utdannelse Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart i en skriftlig rapport til parlamentet nylig konkluderte med at en soloseilas jorden rundt neppe ville være i barnets beste interesse.

Rettinstansen for barnesaker satt tidligere i uken bak lukkede dører der imidlertid Laura selv og faren fikk være til stede. Dommen ble av familiens advokast Peter de Lange karakterisert som klok. På en pressekonferanse etter at dommen forelå refererte han til rettens behov for å få klarlagt hvor godt hun var forberedt, båtens sikkerhet og hva slags kommunikasjonssystemer som som var tilgjengelig for henne. Selv om han karakteriserte rettens beslutning som fornuftig understreket imidlertid advokaten at tenåringen som ble født ombord på en seilbåt utenfor New Zealand vet eksakt hva hun vil. - Hun har salt i blodårene, sa han.

Laura fikk sin første seilbåt da hun var seks år gammel og sommeren da hun var elleve tilbrage hun syv uker alene i båten. Fra hun var ti var hun fast bestemt på å seile jorden rundt på egenhånd. - Jeg ønsker bare å lære om verden og å leve fritt, har hun uttalt til nedertlandsk fjernsyn.

Faren Dick har tidligere uttalt til en lokal avis at han er klar over farene ved en slik ekspedisjon, men at han anså det for å være innenfor hennes kompetanseområde å kunne takle dem. - Vi vil ikke la barnet vårt gjøre noe som hun ikke har full kontroll over, sa han.