Route du Rhum

Rask start, og rett inn i stormen
Kun de aller raskeste kommer seg unna uværet på tirsdag. Det er lov å søke nødhavn.

Det er forventet vind på opp mot 55 knop, eller 27 m/s på tirsdag. Vinden kommer fra vest, og vil blokkere ruta mot Karibia.
De raskeste av de store trimaranene vil klare å unngå det verste, men resten av feltet vil bli rammet hardt.
Mange båter er på vei til havn, enten med problemer, eller for å søke ly. Først sent onsdag vil det være mulig å fortsette regattaen.
Onsdag vrir vinden til nordvest, som er en gunstig retning. Båtene som ligger lengst vest vil få den dreiningen først.
Sør eller vest
Alle Ultime-båtene satte kursen syd etter Ushant. Det gjorde de fleste IMOCA også, bortsett fra Alex Thomson. I Class 40 er feltet mer delt. Her har nesten halve feltet valgt å gå nord for seperasjonsområdet ved innseilingen av Den Engelske Kanal.
Så langt hat Thomsons valg gikk best uttelling, men slik har det ikke gått for Class 40 båtene som fulgte i hans kjølvann også.
Rask start
Det var ideelle forhold under starten av Route du Rhum på søndag 4. november. 6-10 m/s vind fra sør ga rom slør og fralandsvind. De største trimaranene på 105 fot i Ultime-klassen var oppe å foilet tidvis. Hastigheter over 30 knop gjorde det utfordrende for følgebåtene å henge med, men det klarte helikoptrene. «Macif» vant fellesstarten hvor alle de 123 båtene gikk over linja samtidig. Linjen var delt opp etter soner hvor de raskeste startet helt til le, og de tregeste klassene til lo.
Dragrace i Ultime
Starten ble sendt direkte, og ga interessante opplyninger. Vindtrykket kom og gikk, og var til tider nok til å løfte Ultime-trimaranene helt ut av vannet. I stede for å krenge mer, så retter trimaranen seg opp når den foiler, og gjør det motsatte av hva som er vanlig.
Ultime-båtene med foiler er raskere, og «Gitana17» raskest, selv om Francois Gabart med «Macif» snek seg forbi Seb Josse ved rundingsmerket ved Cap Fréhel, hvor båtene falt av på rommere kurs. Josse rullet ut Code 0 for kjapt, uten å makte å skjøte inn.
«Gitana17» seilte raskere enn «Macif» i natt, men skadet styrbord sideskrog i morgentimene og er ute.
Armel Le Cleac'h hang på, men problemer med det elektriske anlegget gjorde at han måtte søke havn for reperasjoner. En 35 minutters pit-stop i går, førte til ett tap på 60 nm.
Gabart ligger an til å være i mål på under seks døgn, og sette ny rekord, men Armel Le Cleac'h drar innpå. Thomas coville som kolliderte etter stert for fire år siden er ute igjen. Hans båt har fått skade på fremre bro mellom skrogene, og har satt kurs for Spania.
Strategiske valg i IMOCA
Alt handlet om «PRB» og «Charal» ut fra start. «Charal» er den eneste av siste generasjon IMOCA-båter, sjøsatt i august. Båten er en videreføring av «Hugo Boss», men enda mer ekstrem. Foilene skal ta seg av stabiliteten, noe som tillater ett smalere skrog med mindre motstand. Ut fra start virket det som at «PRB» hadde mer stabilitet, og seilte med mer kraft i storseilet. Toppen av storseilet til «Charal» var sluppet mer ut, og stod å blafret til tider. Vincent Riou seiler en båt fra 2010, men bygget om til foiler. Riou vant Defi Azuree i september, en regatta «Charal» brøt. Riou har også vunnet Vendee Globe i 2004.
«Hugo Boss» med Alex Thomson var den eneste IMOCA-seileren som valgte å gå nord av seperasjonssonen ved innseilingen til Den Engelske Kanal. Det ga han raskt en ledelse, men mistet farten i morgentimene i dag. Nå er han tilbake i ledelsen igjen, takket være en posisjon nærmere rhumbeline, og høyere fart.
Bare tre IMOCA 60 kom seg gjennom vindskiftet i dag tidlig, ett vindskift som rammet langt sterkere enn for Thomson noen timer før. «Charal» som la sammen med «PRB» ble leggende og falt til 7. plass.
Den britiske IMOCA seileren vil bli rammet av stormen først, men kan også bli den første igjennom.
Sam Davis ligger best av jentene på en 8. plass.
Finske Ari Pekka Huusela har to IMOCA-båter bak seg, begge disse har snudd.
Tett i Class 40
Bare 7 nm skiller de 10 første båtene i Class 40 som er i ferd med å rundet Ushant. Mens Ultime seilte i 30 knop, og IMOCA 20 knop, så holdt Class 40 10 knop ut fra start. Mens IMOCA og Ultime ser ut til å klare å komme seg syd for stormen, vil det bli tøft for 40-foterne.
Det er båtene som valgte sørlig rute som har kommet best ut så langt. 30 år gamle Arthur Le Vaillant leder. Han er fersk som soloseiler, og seiler en splitter ny Mach 40.3, en båt som har alle topp tre plasseringene.
På fjerdeplass ligger Kito De Pavant med tidligere «Solo2».
Phil Sharp, vinneren av Class 40 i 2006 har fått lekasje i en av vannballasttankene, og 500 liter vann har havnet inne i båten. Det tok tid å lense ut. Tanken skal ha bli tettet med Sikaflex.
Miranda Merron ligger best av jentene, på en 15. plass.
Svenske Mikael Ryking har avansert to plassert til 43. plass.




