SVERRE VALEUR: I 2014 var Sverre Valeur regattasjef for Askøy Shorthanded.
SVERRE VALEUR: I 2014 var Sverre Valeur regattasjef for Askøy Shorthanded.

– Seil-Norge har mistet en fargeklatt

– Han var en atypisk seiler som gjerne ville lære mye på veldig kort tid. En stor, kjærlig gutt. Slik karakteriserer den danske seileren René Villefrance Sverre Valeur, som døde 12. mai.

Publisert Sist oppdatert

Mange i seil-Norge, og i Bergen-området spesielt, sørger over at Sverre Valeur er borte, 63 år gammel. Gjennom drøye 20 aktive år som seiler rakk han mer en mange andre å markere seg på regattabanene og sette sitt preg på seilsporten.

– Vi har alle mistet en veldig god venn og ikke minst en av seil-Norges største fargeklatter og gledesspredere, skriver Thomas Nilsson på Facebook.

Ved siden av å være aktiv seiler, var Sverre Valeur også en engasjert seiler, noe som blant annet resulterte i at han var en av initiativtagerne til klasseklubben NOR Rating, som favner over alle som innløser NOR Rating målebrev.

Var voksen da han startet

Sverre begynte med seiling i voksen alder. Han var 40 år da han kjøpte en Omega 36 som han begynte å seile regattaer med. Det ga mersmak og to år etter ble Omegaen byttet ut med en IMX-38. Sverre dukket inn i seilsportens mysterier for fullt, han ville lære og han ville bli god til å seile. Han fikk med seg Henrik Julius Nilsen til å bygge opp et lag, og han engasjerte danske René Villefrance som trener.

– Dette var ikke akkurat dagligdags i seilmiljøet i Bergen, forteller Henrik.

– Sverre hadde et stort og humørfylt engasjement, han var en atypisk seiler som ville lære mye på veldig kort tid. Han hadde en god evne til å ta imot og dele læring, og han så ingen grenser, men bare masser av muligheter, sier René, som karakteriserer Sverre Valeur som «en stor, kærlig gut».

Plass til alle om bord

– Om bord hos Sverre var det plass til absolutt alle. Mange av Norges beste storbåtseilere har vært innom hans «Team Bergen» på et tidspunkt, og gjennom Sverres engasjement fikk de lov til å utvikle seg som seilere, enten som uerfaren seiler eller som allerede merittert seiler, skriver Thomas Nilsson.

Henrik Julius Nilsson legger til:

– Det ikke så mange vet, er at flere av guttene som Sverre fikk med seg, var gutter som hadde begynt på litt feil vei her i livet. Han fikk dem på rett kurs igjen igjennom seilingen. Noen tok han seg også så godt av at de fikk husvære hjemme hos Sverre og Espen Markussen, som Sverre møtte og bodde sammen med i hele sin aktive seilkarriere.

Det norske epi-senteret i seiling

Resultatet av den intensive satsingen i IMX-38-en lot ikke vente på seg. «Team Bergen» ble nærmest uslåelige, og de avanserte videre til en IMX-40 som bar det karakteristiske navnet «Krigeren». Satsingen gjorde at ytterligere to IMX-40-lag ble aktive i Bergen.

– Sverre klarte i en periode å bygge et unikt seilmiljø i Bergen, og jeg tør påstå at dette miljøet på et tidspunkt var epi-senteret i norsk storbåt seiling, skriver Nilsson.

I 2006 og 2007 vant «Team Bergen» med Sverre i spissen de to eneste norgesmesterskapene som er blitt avholdt i IMS-klassen.

Etter IMX-40-en hadde Sverre Valeur en Farr 40 og en Grand Soleil 42R og disse ga ham inspirasjon til å forsøke å skape noe helt eget. Han fikk Hanse Yachts med seg på tanken om utvikle og bygge en potent og rimelig 42-foter, Euro 42, som også skulle kunne seiles shorthanded, men dette prosjektet strandet og ble aldri noe av.

Trygg som en bjørn

Sommeren 2016 ble Sverre syk. Han fikk diagnosen demens med Lewy-legemer, en sykdom som skaper signalfeil mellom nevronene som styrer hukommelse og bevegelse. Sykdommen har fellestrekk med både Parkinsons og Alzheimer og er uhelbredelig.

I 2019 fortalte Sverres samboer, Espen, om Sverre og sykdommen hans til Dagbladet. Der omtalte han partneren slik:

«Trygg som en bjørn, og minst like sterk. En bauta av en mann, solid som stein. Flere topplasseringer i NM og EM i sprangridning, feltritt og seiling. En tøffing med småflysertifikat, en handlingens mann som sjonglerte ti baller i lufta samtidig uten å miste oversikten.»

Sverre Valeur ble født 27. desember 1956 og døde 12. mai 2020 av kreft.