Seilerlegende i Færder’n

Verdens mest premierte seiler deltar i Færder’n!

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Torben Grael skal hjelpe Erling Lorentzen og mannskapet hans i Færder’n i år. [Foto: Morten Jensen]

Selv om han til sommeren bare fyller 55 år, er brasilianske Torben Grael allerede blitt en legende innen seilsporten, og i Færderseilasen vil han og broren Lars mønstre på om bord i Erling Lorentzens røde 57-foter «Saga».

– De har seilt med meg flere ganger før i Brasil, men aldri i Norge. Dette blir første gang, sier Erling Lorentzen til Seilas.

Lorentzen vil med sine 92 år trolig være Færderseilasens eldste deltager.

Verdens mest premierte

– Jeg har hørt at Torben er den idrettsmannen i verden som har vunnet flest medaljer innen en og samme idrett, og i OL-sammenheng har han fem medaljer, forteller Lorentzen.

Disse vant han i 1984 (sølv i Soling), i 1988 (bronse i Star), i 1996 (gull i Star), i 2000 (bronse i Star) og i 2004 (bronse i Star). Han har også en lang rekke mesterskapstitler – ikke minst i Star- og Snipe-klassen. Han har dessuten vunnet 45 brasilianske mesterskap i seiling i en rekke klasser.

Han har også vunnet Volvo Ocean Race i 2008/09 som skipper om bord i «Ericsson 4» og nummer tre i «Brasil 1» 2005/06. Torben Grael var også vaktkaptein om bord i Knut Frostads «Innovation Kvaerner» i 1997/98 og Frostad seilte med Grael i »Brasil 1».

America’s Cup har han også deltatt i en rekke ganger som taktiker om bord i italienske «Luna Rossa».

EM i Star

Til tross for at han kun har ett ben, er også broren Frank en svært merittert seiler med mange mesterskap.

I Færder’n skal de brasilianske brødrene hjelpe Erling Lorentzen, som selv er en svært habil seiler med blant annet over all-seier i Fastnet Race, frem i skogen av båter som vil fylle Oslofjorden. Og de vil være varme i trøya, for de kommer til Oslo rett fra EM i Star i Italia.