Seilfest på den polske rivieraen

I morgen legger 106 seilskuter ut fra Gdynia med kurs for Sankt Petersburg. Seilas seiler med «Christian Radich». I dag var vi på besøk hos «Sørlandet» og «Sedov»- verdens største skoleseilskip.

Publisert

GLEDER SEG: Maskinsjef Knudsen sammen med Jeanette Aune, Kristoffer Lunde, Silje Elisabeth Rognhaugen, Tom Chr. Udø og Mia Andersson. t.h: Den firemastede barken «Sedov» er ifølge arrangøren det største skoleseilskipet i verden.

Gdynia, polen;

Årets Tall Ship's Race er blant de største seilarrangementer i historien, med 106 båter og skuter som stiller til start. I klasse A, som er fullriggerklassen hvor «Chirstian Radich» og «Sørlandet» deltar, er det 22 skuter påmeldt.

Folkefest

Havneområdet er fylt til randen med seilere, turister og andre besøkende, og det er knapt mulig å få plass på kafeer og spisesteder i den polske feriebyen, som vanligvis har 250 000 innbyggere. Alle besøkende får lov å komme om bord i båtene mot å betale en liten inngangsavgift. I tillegg er det eget sjørøverskip for barn, sightseeingturer, konserter og en rekke andre aktiviteter i havnen og på stranden.

Førstereis

Da redaksjonen var om bord på «Sørlandet» hadde akkuratt en del av ungdoms-mannskapet ankommet fra Kristiansand. Med unntak av Tom Christian Udø, var alle vi snakket med førstegangsseilende. Jeanette Aune forteller at hun ble oppfrodret av moren sin til å delta.

– Hun fortalte meg at dette var noe som ville gi et minne for livet, samtidig som det er lærerrikt, sier Jeanette.

Tom Christian Udø var med og seilte i fjor, på etappene fra Liverpool til Måløy.

– Det var kjempegøy og ga mersmak. Derfor er jeg med i år også, forklarer han.

Maskinsjef Knudsen har jobbet om bord i nærmere tredve år, og er godt kjent med både Tall Ship's Races og Østerjøen.

– Vi seilte fra Kristiansand forrige lørdag, og gikk delvis for seil og delvis for motor, sier Knudsen, og understreker at han aldri har har opplevd spesielt mye vind i Østersjøen om sommeren.

– Men vi får håpe på litt vind denen gangen, da slik at det blir litt spenning, mener han.

Russisk kjempe

Nesten helt ytterst ved moloen ligger en kjempeskute,- det er barken «Sedov», som er den største av alle skoleseilskip. Vi har vært en tur om bord og konstatert at det meste på denne flytende «katedralen» er av nokså mye større dimensjoner enn det vi har sett på andre båter.

Se bildene fra «Sedov» og andre havneglimt ved å klikke på linken til billedspesialen under.

Powered by Labrador CMS