TRACKING: Feltet holder høy fart sydover mot Jomfruland.

Skagen Race igang

Ultra-klassen holder høy fart ut fjorden, og de største båtene er de raskeste.

Publisert Sist oppdatert

I følge vindnå.no blåser det 8 m/s fra nordvest på Færder Fyr kl. 21:00. Feltet ligger mellom Slagen og Bolærne, og har seilt i ca syv knops båtfart siden start.

Helt i front ligger Dehler 44 «Off Course», og har ligget lenge i hastighet over ni knop, men har nå mistet litt av farten. Feltet har kurs mot Jomfruland, og vil få lens hele veien. Om farten holder kan de første båtene runde der alt kl 02:00 i natt.

Vinden skal minke litt ført, før den øker igjen, og dreier mot nord, og deretter nordøst. Styrken vil være mellom 6-8 m/s med vindkast opp mot 10 m/s.

VIND: Prognoser for Færder Fyr i natt.

Motvind

Fra Jomfruland blir det en slør over til Persgrunnen. Da vil vinden dreie mot øst-nordøst. Det spørs om båtene vil stå opp på babord halser. Distansen er på 40 nm. De første båtene vil sannsynligvis nå Persgrunnen på morgenkvisten. Da vil vil vinden snu nesten 180 grader til vest. Og holde seg mellom 5-7 m/s. Det gir en rask seilas sydover svenskekysten, men ny kryss over til Skagen. Der vil båtene sannsynligvis krysse mållinjen natt til fredag.

Alene i 200 nm

Det er både dobbelhanded og solo i Ultra-klassen, båter som seiler ekstra langt. I soloklassen er det en landskamp mellom Sverige og Norge, Anders Nyberg i RM 1350 «Embla» mot Petter Hegle i Farr 395 «Farrout». Den svenske båten har kurs på utsiden av Bolærne, mens Hegle ser ut til å gå igjennom.

RASK: Dehler 44 «Off Course» leder feltet sydover.
ALENE: Petter Hegle skal seile 200 nm med sin raske 39-foter.

Savner rå båt

Z30+ «Zeus» med to Volvo Ocean race-seilere fra Sverige var ikke på startstreken, så duellen mellom disse og «Hyrrokkin» uteblir. Ut fra trackingen så ser det ut som at det er vannlinjelengde som teller for fart, og at vinden kanskje er for platt for at «Hyrrokkin» skal fly.