Enmannsjolle i OL

RS Aero erstatter Laser?
RS Aero erstatter Laser?

Laser eller RS Aero?

Testseilaser viser at Laseren blir utfordret som OL-klasse.

Publisert Sist oppdatert
Laser skifter navn til ILCA Dinghy.
Laser skifter navn til ILCA Dinghy.

Laseren, som ble lansert så tidlig som i 1969, har etter manges mening lenge vært moden for utskiftning som OL-klasse. Til tross for klassens utbredelse med mer enn 200 000 båter bygget, er klassen i dag umoderne, hevdes det.

Verre er det kanskje at båtene ikke er 100 prosent like og at skrog, master og seil må håndplukkes fra ulike leverandører. En mangeårig konflikt mellom hovedprodusenten Performance Sailcraft og klasseorganisasjonen ILCA har nylig ført til at ILCA har fått rettens medhold i å si opp avtalen med PS. Båtene vil i fremtiden bli markedsført som ILCA Dinghy ettersom LP stadig eier rettighetene til merkevaren Laser. 

LES: Laser får nytt navn

Uavhengig av dette forholdet vedtok World Sailing allerede ved sitt årsmøte i november 2017 å evaluere enmannsjollen for kvinner og menn med tanke på OL i 2024. Denne evalueringen var ment å skulle fastslå hvorvidt Laser Standard og Laser Radial, som har vært på OL-programmet for henholdsvis menn og kvinner siden 1996 og 2008, også skulle benyttes i Paris i 2024.

Fire joller evaluert

I mai 2018 inviterte derfor World Sailing klasseforbund og produsenter til å komme med tilbud på fremtidige enmannsjoller for OL. Åtte forslag ble presentert, og World Sailing besluttet å invitere fire av dem, Laser, D-Zero, Melges 14 og RS Aero, til testseilaser som ble arrangert i tidsommet 11.–15. mars med representanter fra hver av produsentene, et evalueringspanel samt 11 seilere, alle med VM- og OL-erfaring.

Disse har nå levert inn sin rapport, og den skal presenteres for World Sailings Equipment Committee  til halvårsmøtet i mai. Equipment Committee vil da, basert på rapportens anbefalinger, komme med sine egne, som deretter skal legges frem for Council, som er World Sailings beslutningsorgan, og som skal fatte sin endelige beslutning etter kommende årsmøte.

Uten å skulle forskuttere noe kan man trygt fastslå at veien frem til en endelig beslutning vil være lang og krunglete, og der mange særinteresser vil bli fremført med tyngde og vigør.

For dem som liker slikt kan man i mellomtiden publisere en skåring utarbeidet av evalueringspanelet der RS Aero kom best ut. 

LES: World Sailing ser etter arvtager for Laseren

RS AERO – 80%

LASER – 69%

MELGES 14 – 54%

D-ZERO – 52% 

Les evalueringsrapporten her

 

EVALUERT: Melges 14 og D-zero fikk færre poeng enn Laseren.
EVALUERT: Melges 14 og D-zero fikk færre poeng enn Laseren.
Testseilas OL enmannsjolle.
Testseilas OL enmannsjolle.