FÆRDERSEILASEN 2018

Torben Grael, fem medaljer i OL
Torben Grael, fem medaljer i OL

Verdensstjerner i årets seilas

Når Erling Lorentzens «Saga» stiller til start i årets Færderseilas er en femdobbelt OL-medaljør på mannskapslisten.

Publisert Sist oppdatert

Mannen er famiievennen Torben Grael som har seilt med Lorentzen mange ganger tidligere, også i Færderseilasen. Grael er ingen hvem som helst i internsjonal seilsport. Ingen har vunnet flere OL-medaljer i seiling enn den populære seileren fra Brasil.

Gullmedaljevinner i Star
Gullmedaljevinner i Star

På merittlisten finner man OL-gull i Star, i Atlanta 1996 og Athen 2004, sølv i Soling Los Angeles 1984, bronse Star Seoul 1988 og Sydney 2000. Han har vunnet Volvo Ocean Race som skipper på «Ericsson 4» i 2008/09 og 3. plass med «Brasil 1» i 2005/06. Han har også suksess som America's Cup-seiler da han i 2000 vant Louis Vuitton Cup som taktiker på italienske «Luba Rossa».

Seiling i blodet

At seilingen ligger i blodet til familien Grael er bevist ved datteren Martine som tok OL gull i 49erFX i Rio 2016 og som nå er mannskap i Volvo Ocean Race, ombord på Team AkzoNobel, for øyeblikket på 4. plass i seilasen.

Også broder Lars Schmidt Grael er med i «Sagas» besetning i årets Færdersesilas. Sammen med Torben vant han VM i Snipe i 1983 og også Lars har olympiske medaljer, med bronse i Tornado klassen i 1988 og 1996. I 1998 ble han utsatt for en alvorlig ulykke da han ble påkjørt av en båttyv og måtte ambutere det ene benet. Han seiler fremdeles aktivt, nå i Star-klassen, der han hører til i verdenseliten.

Med røtter i Danmark

Brødrene Grael er født i Sao Paulo og vokste opp i forstaden til Rio, Niteroi, der også familien Lorentzen er bosatt. Morens familie kommer fra Danmark og bestefaren Preben Schmidt var en pioneer i Brasilsk seilsport.