Brødrene tar skaden med godt humør

Satte motoren i revers da spekkhoggerne angrep

Blant turseilere diskuteres det mulige tiltak for å stoppe spekkhoggere fra å ødelegge båten. Et av tiltakene er å sette motoren i revers. De franske seilerne startet motoren og satte den i revers.

Publisert Sist oppdatert

Seilmagasinet har snakket med de franske brødrene Cõme (27) og Huge de Chavanes (29) som opplevde at spekkhoggere oppsøkte seilbåten utenfor Viveiro, Spania.

Nettopp startet på langtur

Brødrene fra Bordeaux hadde startet på eventyret om å seile til Karibien med egen båt. Første lengre etappe var planlagt til Tunisia, og med på etappen hadde de to venner. I fantastiske forhold, med 6-12 knop vind og sol hadde vennene vakt. Brødrene sov under dekk da de våknet av et kraftig dunk i skroget. Huge sin første tanke var at de hadde truffet en tømmerstokk. Ganske umiddelbart kom flere dunk, og han løp opp på dekk. Der så han spekkhoggere som svømte rett akterut og under båten.

Forsøkte å stoppe båten og ligge i ro

Brødrene hadde fått med seg at det var anbefalt å stoppe båten og ligge i ro. De tok derfor ned seil. Huge de Chavanes holdt hardt i roret for å unngå at det ble presset til ytterposisjonene. Spekkhoggerne dyttet kraftig i roret og han var redd det ville knekke av. Han ble stående å kjempe med roret i mange minutter imens spekkhoggerne gjorde gjentatte kraftige dytt i roret. Dyttene var så kraftig at det var vanskelig å holde imot og Huge de Chavanes fikk i ettertid konstatert en skade i den ene handen.

På sosiale medier diskuteres ulike tiltak for å få stoppet spekkhoggerne. Et av tiltakene er å sette motoren i revers og kjøre akterover i sirkler. De franske brødrene hadde ikke en plan om dette, men ønsket å stoppe båten. For å gjøre dette startet de motoren. De merket brått kraftige vibrasjoner, og fikk stoppet motoren igjen. En av spekkhoggerne hadde truffet propellen og akslingen var slått skjev. De var uten motorkraft. De klarte ikke å se at noen av spekkhoggerne var skadet.

Ror og aksling demontert

Ungdyr som angrep

Spekkhoggerne lagde kraftige lyder og Hugo fikk inntrykk av at de kommuniserte med hverandre. De telte tre ungdyr og to større dyr som svømte 10-15 meter lenger bak. Det var kun de unge dyrene som angrep ror og dyttet i skrog. Dyrene svømte alltid bak eller ved akterskipet av båten. Huge de Chavanes opplevde interaksjonen som en blanding mellom angrep og lek. Hastigheten og kraften dyrene kom med varierte. Det gjorde også lydene de gav ut. Huge sa det var en en enormt mektig naturopplevelse samtidig som at de var redd for skadene dyrene påførte båten. De var jevnlig nede og sjekket at skroget ikke tok inn vann. De gjorde også klar redningsflåten i tilfelle båtene skulle begynne å ta inn vann. Det fristet lite å måtte forlate båten for å krype ombord i en redningsflåte.

Spekkhoggerne forsvant etter 15-20 minutter. Da var båten uten motorkraft og styring. De tok kontakt med spansk kystvakt og ble slept til nærmeste havn. Brødrene har ikke gitt opp langturen, men innser at de får et stopp som kommer til å ta tid. Roret har fått betydelige skader.