Summen av riktige valg ga suveren seier

«White Shadow» slo til med fem spikre og seier i Big Boat Race på Hankø i helgen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Karl Otto Book, og Torkjel Valland, var meget godt fornøyd med suveren seier på Hankø. Foto: Morten Jensen.

– For oss handlet alt om å seile fort og konsist. At vi gjorde det så bra var summen av mange riktige ting i hvert race. Jeg tror nok de andre lurte på hva som egentlig traff dem, sier Torkjel Valland, skipper om bord i «White Shadow».

Årets Big Boat Race på Hankø kunne by på relativt lett vind fra åtte til 12 knop, noe som passet Valland og resten av teamet helt perfekt. Dersom vindstyrken kommer opp mot 15-16 knop, forteller Valland at båter som ”Al Capone” og ”Raa glede” som er konstruert for å plane fort, blir veldig vanskelige å slå. Valland mener vindstyrken var med på å gjøre regattaen ekstra spennende.

– «Al Capone», «Raa glede» og oss selv knivet på banen hele tiden. Det ble fantastiske dueller gjennom seks seilaser. Også de andre båtene gjorde det utrolig sterkt, en solid regatta med norsk storbåtseiling på sitt aller beste.

Kapteinen forteller om mange regattaer hvor «White Shadow» har hatt uflaks med utstyret.

– For tre uker siden seilte vi i Marstrand, der røk vi uthalet vårt. Det hele endte med flere mann hengende i bommen og forsøk på å lage uthal med fortøyningstrosser. Det ble ikke mye trykk i storseilet, men båten går heldigvis utrolig bra på fokka. Vi ble faktisk fire på den seilasen, noe som ga en god følelse av hvordan laget fungerte sammen selv om ting ikke klaffet helt. På Hankø fungerte heldigvis alt – fantastisk båt, seil og team.

Spennende tider for Landmark 43

Etter at Claus Landmark fikk en knallsterk andreplass i VM med sin Landmark 43 ”Santa” i fjor, og kanonplasseringen til «White Shadow» på Hankø er det mye som tyder på en spennende fremtid for den relativt unge båttypen.

– Claus Landmark var vanvittig nær å vinne hele VM i fjor. Det er selvfølgelig veldig oppløftende for alle andre norske lag å se slike prestasjoner. I likhet med oss seilte han med Elvestrøm-seil noe som har vist seg å fungere utrolig godt sammen med denne båttypen, også er det jo ekstra gøy å stille til start med norsk båt og nordiske seil, sier Valland.

Full klaff

Karl Otto Book, jobber som seilmaker og er taktiker om bord i «White Shadow»; han mener oppskriften på suksess var å gjøre ting enkelt.

– Denne gangen gjorde vi ingen feil, da blir det som regel gode resultater. Vi hadde safe starter og fant fort ut at vi hadde en ”edge” på de andre på høyden. Dette gjorde at vi i løpet av de første minuttene klarte å jobbe oss opp i spiss av feltet med fri vind. Dette ga oss muligheten til å ligge fritt og seile vårt eget løp uten for mange båter rundt oss. Da kan vi fokusere på det vi har trent på å gjøre det enkelt, forteller seilmakeren.

Det store målet for «White Shadow»-teamet er VM i København neste sommer. I disse dager planlegger teamet vintertrening i området for å være best mulig rustet.

– Det gjelder å få trent mest mulig sammen før VM. For å gjøre det virkelig bra bør det helst ikke være for mye planeføre, men dersom forholdene ligger til rette for oss mener jeg absolutt vi har verktøyet som trengs for å kjempe mot de beste, sier Book.

Trygg poengseier

Nærmest «White Shadow» på resultatlisten kom Knut G. Heje med «Too Bonita» fra KNS på andre plass. Og på tredje plass, Asker Seilforenings Pål Stiansen med «Born to run». «White Shadow» vant med den imponerende lave poengsummen, 3,75 poeng etter seks seilaser og en stryk, mens andre og tredje plassen hadde 10,75 og 18 poeng.

Melges-klassen ble vunnet av «Baghdad 2» fra KNS, som hadde Kristoffer Spone til rors, med ni poeng, Peder Jahre med «Strom Capital Sail Racing» fra Tønsberg Seilforening på andre plass med 14 poeng og på tredje plass med 17 poeng kom Peter Nergaard, KNS med «Blow – Henri Lloyd».

Se komplett resultatliste

Hankø Race Week fortsetter med entypeklassene, 11:Mod, Drake, Express og IOD førstkommende torsdag.