Svensk utfordring til historisk kappseilingsduell

En gruppe kjente svenske seilere og konstruktører går «back to basic» og utfordrer New York Yacht Club til omkamp om matchen fra 1852. The Challenge Sverige America har sett dagens lys.

Publisert

Initiativtakerne er Pelle Petterson, Ocke Mannerfelt, Gurra Krantz og Jan Malmström, og Gurra Krantz forteller til Seilas idag at KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet) vil utfordre New York Yacht Club til omseilas av 1852 matchen mellom Sverige og America. America hadde da vunnet det som senere er kjent som America´s Cup i 1851. Til tross for at Sverige tilsynelatende var konkurransedyktig med den amerikanske båten på vannet var svenskene dårligere forberedt og tapte matchen.

Nå søker svenskene revansj i 33 meter (108 fot) lange skonnerter som skal  bygges for en match i 2012, 160 år etter den historiske regattaen i Cowes. Seilasene skal foregå i Stockholm i og Newport Rhode Island i 2012.

Krantz forteller at utfordringen som skal markedføres som BACK TO BASICS er særdeles godt mottatt i New York og at man begge steder nå er igang med finansieringen av de to båtene. Han sier at bygging av hver båt inkludert tre års forberedelser har et budsjett på SEK 50 mill, i denne sammenhengen et overkommelig beløp, mener han.

Designer Ocke Mannerfeldt har digitalisert tegningene av de to båtene fra 1852 og kjørt dem i en simulert regattasituasjon. Båtene skal være svært jevne og det er ventet at nybyggene vil komme til å ligne mye på de klassiske skonnertene. Krantz understreker imidlertid at bortsett fra skrog og rigg som skal bygges i tradisjonelle materialer, vil seil og utstyr være topp moderne og båtene vil få en besetning av topp internasjonale seilere.

Gurra Krantz forteller om et svært interessant prosjekt med stor historisk verdi. Det finnes omfattende dokumentasjon fra matchen i 1852 som representeret et viktig stykke svensk og internasjonal seilerhistorie.

Ler mer om prosjektet her

Les om skonnerten America her.

For noen dager siden, før prosjektet ble kjent ga Gurra Krantz dette intervjuet i Stenungsbaden;

Powered by Labrador CMS