Telefonica Black best i spurten

OL mesteren i Tornado, Fernando Echavarri tok sitt lag mesterlig gjennom en slagduell mot Ken Reads «Puma» og sørget for den første etappeseieren for «Telefonica Black»

Publisert

Etter 2. plassen i den første innshore regattaen i Alicante har det ikke lykkes helt for det spanske Telefonica Black laget som har måttet stille seg i skyggen av lagkameratene på Telefonica Blue, men på den siste etappen lyktes det endelig for Fernando Echavarri og hans 60 år gamle navigatør Roger Nilson. I en nervepirrende slagduell med vinneren av den siste etappen, Ken Read og hans Puma-team, kom spanjolene 23 sekunder foran i mål. Tre minutter deretter var Telefonica Bue i mål, før Magnus Olsson og nordmennene Aksel Magdahl, Eivind Melleby og Arve Roaas seilte inn til en flott 4. plass 13 minutter senere.

Telefonica Back ble dermed den femte båten i regattaen som vant en av de ti etappene. De øvrige etappevinnerne er Ericsson 4, vinner av etappe 1, 2, 6, 7 og 8, Telefonica Blue, etappe 3 og 4, Ericsson 3, etappe 5 og Puma, etappe 9. Det forteller om stor jevnhet i feltet der også Green Dragon Team og vinneren av det forrige racet, Delta Lloyd tok pallplasseringer på enkeltetapper og i innshore regattaer.

Ericsson 4s seier sammenlagt kan virke overlegen, men bare da tyske Illbrucks slo Assa Abbloy med seks poeng i 2001/02 har det vært en mindre seiersmargin. Torben Graels båt har imidlertid tilsynelatende hatt full kontroll og Ericsson 4 ledet regattaen etter første til siste etappe. Telefonica Blue som var på offensiven etter seire både på 3. og 4. etappe var også klart beste av alle i innshore regattaen. Bouwe Bekking kunne ha truet Ericssons sammenlagtseier om det ikke hadde vært for to fatale grunnstøtinger på den 5. og 9. etappen. Mot slutten av regattaen viste også Puma tenner for alvor; - med 1. og 2. plass på de to siste etappene har Ken Read unfinished business i Volvo Ocean Race og han kommer sikkert tilbake i 2011.

For de norske seilerne på Ericsson 3 var regattaen en bekreftelse på at vi begynner å få et bra norsk miljø for storbåtseiling. Arve Roaas deltok i sitt andre race, Aksel Magdahl har gjort internasjonalt gjennombrudd som navigatør og vil kunne velge og vrake i jobber til neste Volvo Ocean Race, og Eivind Melleby vil nå måtte bestemme seg for om det er full satsing på Star, offshore eller begge i årene som kommer.

Nå er seilerne slitne og tenker mest av alt på lange ferier sammen med familie og venner, men allerede til høsten starter posisjoneringene og finansiering av neste Volvo Ocean Race som starter i Alicante høsten 2011. Oslo har lagt inn en sterk søknad om å bli vertskapshavn for den regattaen. Byen er blant de 34 som er valgt ut til 2. runde og allerede i juli kommer inspeksjon fra Volvo Ocean Race til hovedstaden for å se på forholdene. Et eventuelt havnebesøk vil være tett knyttet til et lokalt og nasjonalt team i regattaen, og det kan være avgjørende for et Oslo-stopover at man også finansierer en norsk båt i regattaen.

Knut Frostad har høstet mange lovord for gjennomføringen av dette Volvo Ocean Race og de grep han har tatt for å utvikle det neste til å manifestere seg som seilsportens ypperste idrettsfest. Mange av premissene for årets regatta var lagt av forgjengeren, men den neste blir definitivt Frostads regatta. Hans kontrakt med Volvo løper riktignok ut før det neste racet, men den som tør å vedde på at Knut ikke fortsetter, ligger an til å tape pengene sine.

Om dette og mere til, vil du kunne lese i de neste utgavene av Seilas og på seilas.no

Sammenlagt Volvo Ocean Race 2008/09:

1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 114.5 points

2. PUMA (Ken Read/USA):  105.5 points

3. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): 98.0 points

4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 78.5 points

5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 67.0 points

6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 58.0

7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 41.5 points

8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 points

Rekkefølge etappe 10:

1. Telefónica Blac, innkomsttid kl. 00.41.25

2. PUMA 00.42.48

3. Telefónica Blue 00.51.55

4. Ericsson 3 01.04.48

5. Ericsson 4 01.31.49

6. Green Dragon 02.57.56

7. Delta Lloyd 03.00.57

Powered by Labrador CMS