Benjamin Sandvær Eftevand og kurskameraten etter endt økt.
Instruktør Jan Erik Bråten holder godt øye med sine elever.
Ønsker flere brettseilere

Ønsker flere brettseilere

Jollemiljøet i Kragerø er allerede godt etablert. Nå ønsker klubben å utvikle et miljø for brettseilere.

Publisert Sist oppdatert

Inntil nylig var brettseiling et mer eller mindre fraværende tema blant medlemmene i Kragerø seilforening. Men det var før klubben leide inn Jan Erik Bråten slutten av juni. Med en hel uke satt av til seilcamp for nybegynnere og noe viderekommende, håper klubben nå at flere vil begynne med brettseiling.

Fra jolle til brett

Blant de fem som er på brettseilingskurs mens Seilas besøker Saltneven, er én nybegynner og fire som begynte i fjor ,eller har prøvd seg på egen hånd.

Blant fjorårets nybegynnere er Benjamin Sandvær Eftevand (13), som tidligere har seilt Optimist.

- Jeg synes brettseilingen er mer spennende, med mer action, sier han, og forteller at han heretter vil holde seg til brettet. At  Kragerø-sommeren viser seg fra sin kaldetse og sureste side ser ikke ut til å ha noen negativ innvirkning på verken Benjamim eller de andre guttene.

Alternativ til jolle

Instruktør Jan Erik Bråten, som vanligvis holder til Lysakerfjorden brettseilingsklubb,  forteller at det har vært vanskelig å rekruttere ungdom til brettidretten. Derfor fant han ut at han selv måtte reise rundt og undervise og motivere potensielle brettseilere.

- Det er ikke meningen å stjele ungdommene fra jollemiljøene, men å gi et tilbud til de som begynner å gå lei jollene og har lyst på litt andre former for seilutfordringer. Noen unger trenger masse action, og da kan brettseiling være tingen, sier Bråten, som selv kan skimte med en Norgescup -seier i Raceboard i 1994.

- Brettseiling gir masse fysisk trening i tillegg til selve seilingen, og noen unger foretrekker dette.

Brett inn i jollemiljøet

Bråten vil helst ikke ha flere enn tre elever , og maks fem, på hvert kurs. Dette har med sikkerheten å gjøre, understreker han, og viser til en episode der han selv som 50-åring seilte Norgescup og opplevde at det ikke var nok følgebåter i forhold til brettdeltakerne.  Nå etterlyser han flere instruktører til brettseilingsmiljøene i Norge, og håper samtidig at brettseiling også kommer inn i jollemiljøet.

Entype brett

Brettene som brukes er BIC 293 One Design, som deles inn i klassen "Team 15 Raceboard" (inntil 15 år) og kun "Raceboard" for de over 15.

Ifølge Bråaten er 10-12 år en passende alder for å begynne med brett, ettersom man da har utviklet motorikken og koordinasjonen tilstrekkelig.

På norsk brettseilerklubbs hjemmeside står følgende om  BIC 293-brettet:

Raceboard- og Bic T-293-komiteene har opplegget klart for mye mere moro for barn og ungdom! Klassen vil forholde seg til et så enkelt reglement som mulig,både når det gjelder utstyr, regattaformer og kappseilingsregler. Det skal deles inn i to grupper. Over og under 15 år, slik at regattaseilingen føles rettferdig.

Les mer på www.nbk.no