Til Ijmuiden i storm

Mens kun de færreste av de nominerte båtene til Årets båt våget seg ut å seile, kom det inn en svensk seilbåt på 33 fot fra havet.

Publisert Sist oppdatert

Skipper Sten Lindgren og sønnen Stefan deltok i årets Fastnet Race og er på vei hjem med båten, en Linjett 33. Den har hjemmehavn i Nordtelje, nord for Stockholm. Gutta startet fra Southampton på søndag og ble tatt av stormen Katia.

– Vi var forbredt på tøff vind, men det ble blåste mer en hva prognosene sa, forteller Stefan Lindgren på brygga i Ijmuiden kun timer eter de kom trygt i havn.

Over 25 m/s

Mandag var det kun Hallberg Rassy 64, Oyster 625 og lille Tarac 33 som forsøkte seg ut for testseiling. Membranfokken på Tarac 33 ble raskt blåst i filler, og Oyster 625 holdt seg innenfor moloen. Vi målte over 50 knop på vindmåleren. Samtidig var Sten Lindgren med mannskap på tre på vei til Ijmuiden fra Southampton i et grunt farvann med mye strøm.

Skyldt over bord

– Sten og Stefan Lindgren har seilt Fastnet Race seks ganger og er tydeligvis laget av noe annet enn de fleste turseilere.

– Tidligere har vi leiet båt, men dette er første gang på vår egen. Vi var en av de minste båtene som deltok, og måtte kvalifisere oss for å delta, forteller Lindgren.

På vei mot Ijmuiden økte vinden gradvis og bølgene var gigantiske. Vi berget storseiltet, og seilte kun på en liten fokk. Vi hadde over 20 knop på loggen i surfene. Vi hadde noen bølger som brøt over cockpiten. Kreftene er voldsomme, og jeg ble skyldt over bord. Jeg hadde livline, og hadde bare overkroppen over bord. Vesten blåste seg opp, og jeg ble dratt om bord.

Til havn for seil

Lindgren brukte 36 timer fra Southampton til Ijmuiden. De ankom havna klokka fem tirsdag morgen, og det var fremdeles mørkt. Motoren ville ikke starte, så de måtte finne veien inn i mørket under seil. Sannsynligvis hadde det kommet vann inn i eksosrøret. I løpet av tirsdagen ble motoren fikset, og i dag var de av gårde igjen, mot Kielerkanalen. Det blåser fremdeles for mye for at noen av de nominerte båtene tørr seile.

Startet i mai

Alt i vinter ble båten påmeldt Fastnet Race, og det var bra fordi racet ble raskt fylt opp med deltagere. I mai startet seilasen til England, en tur på over 1000 nm fra hjemmehavnen. I England måtte de seile kvalifiseringseilas før Fastnet. Etter Fastnet Race ble båtene liggende i England. Når båten er tilbake vil den ha seilt nesten 3000 nm i løpet av sommeren. Gutta er ikke helt fornøyd med resultatet i fastet Race. De lå godt an, men vinden ble borte før de kom i mål, så ankeret måtte brukes for å ikke bli tatt av strømmen i felt retning.