Frykter for sikkerheten
Frykter for sikkerheten

Frykter for sikkerheten

Ski- og seilturene i Lyngsalpene er så poulære at man begynner å frykte for sikkerheten. I fjor døde én person i snøskred.

Publisert Sist oppdatert

FARLIG POPULÆRT: Lyngsalpene tiltrekker seg stadig flere sentraleuropeiske ski- og seilturister. foto: Oskar Kihlborg.

Flere grupper som traverserer fjellet i flere høyder er direkte livsfarlig. I fjor utløste et slikt tilfelle et skred som tok et liv, forteller Kyrre Sollund i Midnight Sun Yachting A/S.

– Det kan ble noe trangt i fjellet når mange båter opererer i et begrenset område. Så vi prøver å begrense størrelsen på gruppene i forhold til hvor mange kunder hver guide håndterer, samt et utstrakt samarbeid båtene imellom i forhold til daglig lokasjon, forteller Sollund. 

Midnight Sun Yachtings sertifiserte guider vil ikke ha flere enn seks gjester med på hver tur i fjettet. I noen tilfeller åtte, hvis de kjenner gruppen veldig godt fra før og føler at de har en god dialog i forhold til dette. 

Utfordringen er at enkelte utenlandske aktører ikke ser dette momentet når de kommer, selv om det som regel går seg til utover i sesongen.

 

– Våre guider blir derfor noe frustrerte når de da ser andre gå i fjellet med opptil 15 i hver gruppe, så ei bevisstgjøring rundt dette er meget viktig, påpeker Sollund.

Han understreker samtidig at det er god plass til alle, men at alle ikke kan være i samme fjell på én gang. Sikkerheten må gå foran profitten.

Når det gjelder ski- og seilturene i Lyngen er disse blitt svært populære blant turister fra Sentral-Europa.

– Det er vanskelig å få kundene inn i andre områder, men vi jobber med saken, opplyser Sollund.