Ung ildsjel i Bundefjorden Seilforening

Kjølbåtseiler, trener og aktiv i utvalg. Hvordan startet det, Marte?

Publisert Sist oppdatert

– Det startet med sommerferier på sjøen. Etter mange gode opplevelser (og en smule påvirkning fra foreldre), begynte jeg på et nybegynnerkurs i Optimist. Som optimistseiler var jeg med på samlinger og mesterskap, både i og utenfor Norge. Senere har jeg seilt Europajolle, og nå seiler jeg altså kjølbåt, forteller Marte.

– Jeg har vært nybegynnertrener i Bundefjorden Seilforening en god stund. Hvis jeg husker riktig har jeg 10-årsjubileum som nybegynnertrener neste år!

– Som ivrig med unge seilere og aktiv i rekrutteringsarbeidet. Hva gleder deg mest i arbeidet med de unge?

– Nybegynnerseilere er en helt spesiell gruppe. Noen er veldig båtvante, andre er det ikke. Uansett hvilken seilerbakgrunn du har, lærer du utrolig mye det første året. Hvor skal jeg sitte? Hvilken vei? Hvordan styrer jeg? Hva hvis båten velter? Kan jeg dra i denne? Etter et år med seiling kan du det mest grunnleggende. Du kan seile en båt! Det er stor forskjell på gjengen, som ikke visste hva som var foran og akter på båten da vi møttes i april, og den gjengen som glir elegant opp i vindøyet når de legger til ved brygga i september. Du ser når de har skjønt det. Plutselig vokser selvtilliten, og de blir tøffere. «Det går fint Marte, jeg klarer det selv.»

– Har du planer for din egen seiling fremover?

– Jeg er mannskap i kjølbåten «Andante» for tiden. Det var uvant å gå fra enmanns­jolle til å være en del av et mannskap i en større båt, synes Marte.

– Jeg er heldig som får seile sammen med seilere med lang og annerledes erfaring enn meg selv. Vi seiler hver onsdag i foreningen, i tillegg til andre store og små regattaer i Oslofjorden. Jeg lærer masse av å seile sammen med Terje Hall Torgersen og resten av mannskapet!

– Aktivt engasjement og aldri et nei å få fra deg når vi ber om hjelp. Kan vi forvente å se deg like aktiv i årene som kommer?

– Det er mange som er flinke til å bidra i seilforeningen vår, både store og små. Det gjør det lett å si ja når det trengs. Jeg møter på kjente, og jeg er med på noe jeg synes er gøy! Da er jeg ikke så vond å be, sier Marte.

– Med ditt store engasjement i seiling, har du noen andre hobbier?

– Om sommeren er det ikke mange andre steder jeg vil være enn ved sjøen. Men når seilsesongen er over, er det store sjanser for at du treffer meg i Østmarka på ski, avslutter Marte Haugen.