Bøter for brettseilere

Windsurfing i verneområder skaper problemer for brettseilere. Agderpolitiet har bøtelagt flere brettseilere for miljøkriminalitet

Publisert Sist oppdatert

Flere seilere har den mottat forelegg på 4000 kroner for miljøkriminalitet etter å ha surfet på en av landets aller beste bølgestrender. Av hensyn til sjøfuglen lar bruken av verneområdet seg ikke kombinere med rekreasjonsseiling.

Politiet bekrefter at de har sendt ut flere forelegg, men så langt kjenner NRK bare til en av seilerne på Sørlandet, som har mottat en slik bot. Han nekter å godta forelegget, og surfemiljøet samler nå inn penger, som skal dekke utgifter til advokat, forteller talsmann Morten Hemsett.

- Vedkommende som har fått boten ønsker å få prøvd saken rettslig, og det vil vi alle støtte opp om, sier Hemsett ifølge NRK Sørlandet.

På den aktuelle stranda i Farsund, Nordhasselvika, oppstår det ofte bølger og vind i en unik kombinasjon og plassen omtales gjerne som et av Europas beste steder å seile på. Hemsett mener det er tåpelig at brettseiling blir ansett for å være miljøkriminalitet.

Havner trolig i retten

Ettersom de bøtelagte seilerne ikke vil betale, havner trolig saken i retten. - Saken havner i retten, dersom personen mener han ikke er skyldig i det han er siktet for i forelegget, sier politiadvokat i Agder politidistrikt, Hellek Rue til NRK.

Brettseilerne må, siden de ikke godtar forelegget, motbevise at de de har gjort noe straffbart for å slippe rettsak. - Da må det fremkomme nye opplysninger som snur rundt på bevisvurderingen som er foretatt, sier Rue.

Han forteller at bakgrunnen for forelegget er en anmeldelse fra Statens naturoppsyn og politiavhør av brettseilerne. Politiets konklusjon er at seilerne har brutt vernebestemmelsenefor området, og det er straffbart.

Mangler ressurser

Lensmannen i Farsund, Kåre Unhammer, sa tidligere i høst til NRK at han ikke så problemet med at politiet, som mangler ressurser til å bekjempe og oppklare grovere kriminalitet, har tid til å forfølge menn i neoprendrakter og seilbrett under armen. - Vi behandler alle typer saker. Dette er et forhold som er straffbart, sa lensmannen for en måned siden.

Brettseilerne sselv håper å unngå rettsapparaten, men. – Men om det blir slik, mener vi at vi har en sterk sak, forteller talsmann Morten Hemsett.