VM for 8 metere blir KNS jubileumsregatta på Hankø

KNS feirer i 2008 sitt 125 års jubileum. 8 meter VM blir jubileumsregattaen på Hankø med Kong Harald og 70 år gamle «Sira» i hovedrollene

Publisert

8 meter R klassen er populær som aldri før. i årets VM som gikk ved Clyde i Skotland deltok hele 22 båter, flere av dem nye av året. Mest imponerende er det likevel å se flåten av velrestaurerte båter som daterer seg helt tilbake til før 1910.  I tillegg til mesteren uansett årgang, kåres vinnere av Coppa d´Italia, Sira Cup og Neptune Trophy, de to sistnevnte for henholdsvis klassiske båter bygget før 1960 og veteranbåter som må seile med tremast og dacronseil sydd i horisontale paneler.

World Cup 2008 går på Hankø i tidsrommet  3.-12. juli og ifølge 8 meter entusiast Morten Tenvig ventes minst 20 båter til start. Sannsynligvis blir fem/seks av dem norske, inkludert Tenvigs egen «Carron», en Fife-båt fra 1934 som han deltok med i årets VM, der han endte på 17. plass. Andre norske båter blir Larvikbåten  «Fenris», en Ankerbåt fra 1930, «Snarken», også den tegnet av Johan Anker i 1930. «Sira» er Johan Ankers siste 8 meter, bygget for et konsortium i 1938 og overtatt av Kronprins Olav umiddelbart etter. Han seilte båten helt frem til sin aller siste sesong på vannet i 1990.  Fredrikstad stiller med en 8mR.  'IBIS' konstruert og bygd av Bjarne Aas. Maritime Center Fredrikstad as, har leid inn båten, og setter den i topp stand til VM. Endelig har IOD seileren Jan Petter Røed kjøpt en båt til Norge for mesterskapet.

Det er mange utfordringer for arrangøren av en regatta for 8 metere. En av dem blir å skaffe krtaner som kan løfte de vel ti tonn tunge båtene på vannet. Mange av  båtene transporteres over landeveien og krankapasiteten i Vikane er ikke tilstrekkelig. Dermed må arrangøren leie mobilkran, en ikke ubetydelig ekstrautgift for 125 års jubilerende KNS.

Kong Harald avvikler nå sine engasjementer i IMS og TP52 klassen. «Fram XV» og «Fram XVI» er begge til salgs og til sommeren blir det 8 meter seiling for fullt. Kongen får med seg båtmannen Kjell Arne Myrann og Einar Koefoed, mens de tre siste plassene ombord ennå ikke er besatt. «Sira» er nå fullrestaurert, den gamle tremasten er på plass for at båten skal kvalifisere til Neptune Trophy og seilgarederoben oppdateres.

Det blir store dager på Hankø i neste juli måned.

Powered by Labrador CMS