EM 49er 2023

Gull i EM: 49erFX-jentene Helene Næss og Marie Rønningen vant EM i 2018, men ingen trodde vel at de skulle gjenta suksessen i år, kanskje med unntak av jentene selv.
Gull i EM: 49erFX-jentene Helene Næss og Marie Rønningen vant EM i 2018, men ingen trodde vel at de skulle gjenta suksessen i år, kanskje med unntak av jentene selv.

Europamestere!

Lite vind på avslutningen gjør at resultatene etter søndag blir stående.

Publisert Sist oppdatert

Helene Næss og Marie Rønningen tok i dag sin andre EM tittel i 49erFX. De har også to sølvmedaljer og seiler dermed opp som laget med best EM statistikk over alle tider. Helene og Marie vant sin første tittel i Gdynoa i 2018 og tok deretter sølv i 2019 og 2020. Nederlands Odile van Aanholt tok gull i 2021 og 2022, mens hennes mannskap i 2022, Annette Duetz vant også i 2019 sammen med Annemiek Bekkering. Men det er altså bare de norske jentene som har både to gull og to sølv. 

Helene og Mzrie. EM 2023

Helene og Marie seilte en imponerende jevn serie der alle de tellende plasseringene var blant de ti beste. Ingen andre hadde en tilsvarende serie. Jentene hadde plasseringene 3, 4, 2, 5, 4, 7, 7, 1,  7, 8, 3 og 7.De var åtte poeng foran Jana GERMANI og Giorgia BERTUZZI fra Italia og 22 poeng foran spanske Támara ECHEGOYEN og Paula BARCELÓ, Italia sikret seg seg med dette en nasjonsplass til OL. Fjorårsvinnerne Odile van AANHOLT og Annette DUETZ ble nummer syv og verdensmesterne Vilma BOBECK og Rebecca NETZLER endte på 14. plass. Det andre norske laget Pia Dahl ANDERSEN og Nora EDLAND ble nummer 22.

De to planlagte seilasene i dag, den siste i gullfinalen og medaljefinalen ble avlyst. Jentene skulle gjerne ha seilt, men avlysningen gjør ikke seieren mindre imponerende.

Det ble fransk seier i 49er og 16. plass sammenlagt for Mathias BERTHET og Clément PEQUIN. Mathias fortsetter nå samarbeidet med Jeppe Nilsen. For Matehias ble de en lærerik uke med et mannskap som tok 2. plass i prøve OL tidligere i sommer. Da hans rormann ble skadet, fikk Mathias sjansen.

Europamesterne er tilbake på norsk jord tirsdag. Etter noen få hviledager drar Helene til Gran Canaria for å seile Star Sailing League, men Marie blir Seilmagasinets lørdaggjest 25. november.