VM 5.5 meter

«Artemis» med Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli Sæther.
«Artemis» med Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli Sæther.

Britisk 5.5 meter dominerer

Etter å har forsvart Gullpokalen britene vant for første gang på Hankø i fjor, ble det britisk seier også i de to første VM seilasene.

Publisert Sist oppdatert

Den britisk seileren og verftseieren Peter Morton fra Cowes har utviklet en ny 5.5 meter design sammen konstruktøren David Hollom. Denne utmerker seg ved ekstreme egenskaper i mellom- og mye vind, mens den henger etter i lettvær. I Mortons fravær dominerte båten seilasene på Hankø i fjor ved å vinne både den skandinaviske gullpokalen og VM. Denne båten har Bent Christian Wilhelmsen overtatt, mens Morton stiller på Sardinia med en tilnærmet søsterbåt.

Perfekte forhold første dag

VM startet med 14-16 knops vind, stor sjø og hyppige vindskift. 34 båter fra 10 nasjoner fikk derfor en perfekt start på mesterskapet der norske «Artemis» med Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli-Sæther var med på moroa fra første stund. De kunne riktignok ikke hamle opp med Peter Morton, GBR og hans «The Jean Genie», men med 3. og 4.plass er han godt posisjonert for resten av regattaen. Bent Christian Wilhelmsen fulgte godt opp den norske suksessen med 9. og 3.plass og ligger på 5.plass sammenlagt. Han har med seg Hervé Cunningham og Lasse Bertelsen i båten som vant VM på Hankø i fjor.

Kristian Nergaard:

– Vi hadde en utfordrende start i det første løpet. Vi klarte å frigjøre oss og begynte å jobbe på skiftene. Det var ganske skiftende der ute, med kantringer på opp til rundt 20 grader. Vi spilte skiftene riktig og var nummer tre rundt toppmerket i den første seilasen. Vi gjorde det bra med vinden og surfet på bølgene. I det andre løpet hadde vi en grei start på venstre side av linjen, men måtte krysse oss gjennom flåten ved å spille skiftene.

– Unnavindsleggen var litt skjev, så vi måtte jibbe rundt merket. De som jibbet tidlig hadde en fordel, og seilte en kortere distanse. Da vi kom opp på andre kryssen i det andre løpet, traff vi nok en gang skiftene godt, men fler av båtene var rett og slett raskere enn oss, så vi endte på fjerdeplass.

– Vi var veldig fornøyde med dagen. Det var en vakker dag her på Sardinia, med vind rundt 14 til 16 knop, mer eller mindre. Alt i alt er vi ganske fornøyd med en tredje og en fjerde i dag, og vi gleder oss til i morgen.

Resultater etter to seilaser