New Zealand åpnet best i Jeddah

Amerikanerne som vant i Barcelona tjuvstartet i alle tre seilasene.

Publisert Sist oppdatert

Første dag i seilasene for de seks America'a Cup lagene, som møttes for annen gang, ble spesielle på mer enn en måte. Ikke bare har Team New Zealand fått overdøvende kritikk for å ha lagt regattaen til et sted der menneskerettighetene er sterkt nedprioritert. Det spekuleres nå i at Grant Dalton og det underfinansierte New Zealandske laget har mottatt store summer fra kongeriket for å legge denne regattaen til  Saudi Arabia.

Fly eller ikke fly

Forholdene ble også svært krevende for seilerne som kunne registrere ned mot de nødvendige 6.5 knops vindstyrke ved flere anledninger. Det ble således en kamp om  holde seg på foilene og alle lagene var nedpå ved minst en anledning. Det amerikanske laget med Tom Slingsby som primær rormann var den eneste som datt ned før start, og laget som vant i Barcelona hadde en katastrofal start på regattaen med tjuvstart i alle seilasene. 

– Jeg har aldri vært med på noe lignende, sa Slingsby etter seilasene.

Emirates Team New Zealand med rormennene Peter Burling og Nathan Outteridge behersker forholdene best og vant to av de tre seilasene.

Emirates Team New Zealand sailing their AC40 at The America’s Cup Preliminary Regatta in Jeddah, Saudi Arabia.

Satt på land

Luna Rossa Prada Pirelli stilte med to unge rormenn Ruggero Tita og Marco Gradoni etter at James Spithill og Fransesco Bruni er satt på land. Det har i det hele tatt ikke vært noe god uke for Spithill som også ble tatt ut av det amerikanske laget i SailGP etter at nye eiere overtok. Italienerne ligger på en imponerende 2. plass etter første dag.

Bortsett fra den amerikanske sjokkstarten var det ellers ganske jevnt og alle lagene hadde mins en 2. plass i en av seilasene.

Det er planlagt 8 seilaser, og regattaen fortsetter fredag. De sendes direkte på YouTube.

Resultater dag en:

1. Emirates Team New Zealand (NZL): 1-1-5, 22 points

2. Luna Rossa Prada Pirelli Team (ITA): 3-4-1, 18

3. Alinghi Red Bull Racing (SUI): 4-2-3, 15

4. INEOS Britannia (GBR): 2-3-4, 15

5. Orient Express Racing Team (FRA): 5-5-2, 11

6. NYYC American Magic (USA): DSQ-6-DNS, 1

Se mer her