Trenger vi lenger folk til å seile?

Nathan Outteridge tegner et dystert bilde av seilsportens fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Australske Nathan Outteridge forklarer hvordan man seiler AC40. og gjør seg noen refleksjoner om hvordan teknologien er i ferd med å endre seilsporten slik vi kjenner den. Som kjemt er det denne båttypen som skal brukes til ungdoms og damenes America's Cup, og Outteridge viser oss hvordan en slik båt fungerer.

Men han avslørte også hvor fjernt denne disiplinen er fra sporten slik vi kjenner den,. Han forklarer: Teknologien er utrolig, jeg vil fritt gi det poenget. Jeg er også enig i at ingeniørarbeidet som går inn i AC40s og driften av denne båten har vært et fenomenalt fremskritt. Farten, smidigheten, håndteringen og det visuelle i denne båten, tør jeg kalle den det, er new age. Imidlertid er det langt utenfor romantikken og smaken til en gammel bly-slede av blåsebåter. Det som virkelig irriterer meg er at AC40 ikke lenger krever at folk skal seile. Båten er mer maskin der du peker den i en retning og trykker på noen få knapper. Nathan har et fint ratt og 2-3 sett med knapper, det samme gjør seil-"trimmerne.

Det er ingen vinsjer, ingen fysisk innsats er nødvendig, ingenting om de manuelle kreftene som kreves av et godt mannskap for å flytte båten gjennom vannet. De sitter i setene sine og trykker på knapper!

Trykke knapper!

Det er ingen vinsjer, ingen fysisk innsats er nødvendig, ingenting om de manuelle kreftene som kreves av et godt mannskap for å flytte båten gjennom vannet. De sitter i setene sine og trykker på knapper!

Siden America's Cup forlot 12 Meter-klassen har det vært et hodestups dykk inn i ingeniørens verden. Hva er neste steg? Le om du vil, men forvent droneseiling. La noen sitte på land, se på en dataskjerm, med en datamaskin som leser alle tallene og gjør de nødvendige justeringene, bestemmer når de skal slå, hvilken side av banen – alt.

Og så hva? Bare kjør datamaskin genererte løp, ingen levende båter, mennesker eller hva som helst. Enkelt, som datasjakk. Vi kan til og med være velsignet med en avatar Gary Jobson som dytter en avatar Ted Turner ii vannet. Nei! Jeg er kanskje en håpløs romantiker, som lengter etter dager med menn og kvinner med vinsjer, på jakt etter vind og gjetter den beste siden av banen og når de skal slå, når de skal dekke. Etter min mening er ikke denne «fremgangen» i America's Cup fremgang i det hele tatt.

Og vi vil at barn skal begynne å seile? Få dem på en datamaskin, det er mange seilbåt regatta programmer der ute, og det er mye billigere enn å komme seg ut i en ekte båt, vind, vann, latter, moro osv. Kanskje, når jeg ikke lenger kan komme inn i en ekte seilbåt, kan jeg sitte på aldershjemmet og spille spill på datamaskinen min også. Hvis jeg er heldig, kan det hende en ledsager kan gå forbi av og til, skifte vifte og kaste en kopp vann på meg. Jeg kan til og med rive opp 100 dollarsedler.