Star Sailing League Gold Cup

Eivind Melleby & co klare for å møte verdenseliten

Norge er seedet og kvalifisert til åttendedelsfinalen i Star Sailing League, seilsportens nye mesterliga.

Publisert Sist oppdatert

Forventningene bygger seg opp på Gran Canaria når SSL Gold Cup Final Series nærmer seg! Arrangørene jobber non-stop for å få alt på plass til deltakerne er på plass.

Sterkt norsk lag

Norge stiller med et sterkt lag bestående av Eivind Melleby, skipper og taktiker, Anders Pedersen, rormann og  Jostein Aker, Jakob Undrum, Thomas Mathisen, Nora Edland,, Stein Aage Blakstad, Helene Næss og Lars Horn Johannessen. Marie Rønningen, Alexander Ringstad og Kjell Inge Heiberg var også opprinnelig tatt ut på laget, men har meldt avbud. Alle kostnader er dekket for deltakerne, inklusive reise og opphold.

Eivind Melleby og Anders Pedersen

Laget drar til Gran Canaria 19. novembr og seilingen startet allerede 21. Det gir minimal tid til trening i de modifiserte RC44 båtene som den sveitiske eieren av SSL har kjøpt inn. 

Norge er seedet og går direkte til åttendelsfinalen der de møter Sveits og to lag fra kvalifiseringsseilasene. i en serie med alle fine lagene og der de to beste går videre til kvartfinale. 

Interessant format

Tablået med Norge i åttendelsfinalen

En av de mest interessante og innovative aspektene ved arrangementet er formatet. Det er førti landslag som deltar i SSL Gold Cup, så å utarbeide en tidsplan som fungerer for alle er en kompleks prosess, men en som har blitt løst på en oppfinnsom og kreativ måte.

Arrangementet starter med åpningsseremoni og trekning torsdag 9. november. Det er her seksten lag finner ut sine grupper for 1/32-finalen, som finner sted mellom fredag 10. november og tirsdag 14. november. Det er fire grupper med fire landslag, hvor de to beste i hver går videre til neste runde.

Lagene i trekningen for 1/32 finalen er Antigua & Barbuda, Tahiti, Estland, Bermuda, Slovenia, Litauen, Portugal, Tsjekkia, Peru, Chile, Oman, Cuba, Sør-Afrika, Malaysia, Ukraine og Thailand.

Deretter følger 1/16-finalen, som finner sted i tidsrommet mellom torsdag 16. november og mandag 20. november. Det er her landslagene som er seedet mellom 24. og 17. deltar i konkurransen om å møte vinnerne og andreplassene fra de fire 1/32 finalegruppene. Nok en gang er lagene delt inn i grupper på fire med de to beste fra hver gruppe som går videre til 1/8-finalen.

Lagene som allerede er tildelt i 1/16-finalen er Østerrike, Bahrain, Finland, Ungarn, Kroatia, Israel, Canada og  Japan.

STJERNE: Det norske laget har fått plass takket være Mellebys gode ressultater i Star.
GULL: Seilingen foregår i modifiserte RC44, malt i gullfarge.

Norge i åttendelsfinalen

Deretter går vi videre til 1/8-finalen, som finner sted mellom tirsdag 21. november og lørdag 25. november, hvor landslagene som er seedet mellom 16. og 9. starter sine løp. Som med 1/16-finalen, består hver av de fire gruppene av to av de seedede lagene og en vinner og andreplass fra forrige runde. Vinneren og andreplassen fra hver gruppe går videre til neste runde. Lagene som starter racing i 1/8-finalen er USA, Argentina, Polen, Brasil, Sveits, Norge, Sverige og Frankrike.

Mandag 27. november starter 1/4-finalen, og landslagene er seedet mellom 8. og 1. plass i konkurransen om å møte de åtte lagene som har kommet seg gjennom 1/8-finalen. Det er de beste seilnasjonene i verden, men vil erfaringen fra de lavere rangerte lagene bety at de er mer kampherdet på dette stadiet av konkurransen? Fredag 1. desember får vi vite om de best rangerte lagene har kommet seg til 1/2 finalen, eller om vi har en overraskelsesnasjon i de åtte siste. 

De åtte beste seedede lagene som går direkte til kvartfinalen-finalen er Storbritannia, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Australia, Italia og Spania.

I semifinalen-finalen lørdag 2. desember kjemper de to beste fra hver kvartfinalegruppe i grupper på fire om en plass i finalen.  Finalen med de åtte beste lagene går løndag 3. desember.

Seilasen streames og vil kunne følges på youtube.

KLARE: Båtene ligger på Grand Canaria, klare for racing på høyt nivå.

.