Endre Aas

BEGGE DELER: Endre Aas i Askøy Seilforening har seilt mange regattaer, men det er turseiling som gjelder.
TURSEILING: Med Gamblingen FRIDA har Endre Aas seilt på korte og lange turer siden 1999.

En skikkelig turseiler

Nå som sommeren er kommet for fullt, er det kturseilas som gjelder for de fleste. Vi søkte derfor i havnen etter en som virkelig vet å nyte båtlivets gleder uten at det er stoppeklokke og målebrev involvert.

Publisert

«Snakk med Endre Aas, han kjenner kysten ut og inn», var tipset jeg fikk da jeg spurte etter en skikkelig turseiler som kunne intervjues.

Rett skal være rett. Endre har nok seilt en og annen regatta (for eksempel Shetland Race og Seilmakeren Double­handed) både med egen båt og som mannskap på andre båter. Men det er tur som gjelder for Endre, og den røde trofaste Gamblingen som han har hatt siden 1999.

Til Russland

Enkelte av Endres turer er nok litt i overkant av hva vi andre klarer å realisere, og det er ikke mange som kan skryte på seg å ha seilt Norge Rundt, bokstavelig talt. Fra Bergen til Sørlandet, videre inn i Øster­sjøen og til St. Petersburg, nordover gjennom russiske elver og innsjøer til Kvitsjøen og tilbake over norskegrensen ved Kirkenes og sørover til Bergen. Ikke mindre enn 18 venner deltok som mannskap på deler av denne tre måneder lange reisen.

Men nykjøpt hus som krever diverse oppgraderinger og en ett-åring stabbende rundt, er Gamblingen blitt noe nedprioritert de par siste sesongene. Men den unge gutten skal nok få erfare seilbåtlivets gleder denne sommeren. Så langt har han trivdes godt om bord de gangene han har vært med.

Havneglede

For de fleste av oss er nok tips om litt mer sentrale reise­mål mer relevant, men på spørsmål om favoritthavn på Vestlandet, trekker Endre litt på det.

– Gleden over å studere kartet når det drar seg mot kveld, å finne en bukt som ikke er beskrevet i noen som helst havneguide, men som er skjermet for aktuell vindretning, så droppe ankeret og oppleve at bukten er en perfekt overnattingshavn, det er noe som gleder meg, forteller den erfarne skipperen.

Men om han skal sette navn på en havn, kommer Vikingvågen i Gulen opp som eksempel. Vågen er såpass stor at du bør trekke deg opp under le land i forhold til vindretning, men ankerfestet her inne er suverent og det er plass til alle. Og om du søker en overnattingshavn på vei nordover eller sørover, er dette en av Endres favoritter.

Holmer for reker og loff

– Tenker en på områder som utgangspunkt for en kveldstur eller en kort seilas for overnattingstur, ligger Børøy like nord for Askøy Seilforening og mindre enn en time unna, sier Endre.

– Her er en rekke holmer hvor reker og loff er perfekt tilbehør en sommerkveld når ankeret er satt, om en ikke finner en plass å ligge longside med fjellet.

Dette er også et område hvor Endre har flere flotte opplevelser i kajakken, som også er en fin måte å komme seg ut i naturen på, kombinert med at kroppen får trening.

Glimrende eksempler på det beste

For området sør for Bergen trekker Endre frem Bømlo og Fitjarøyene som eksempler på fine farvann for seiling med gode havner.

– Godt skjermede steder som Pilapollen og området rundt Engøysund, så vel som vestsiden med Goddo og farvannet rundt Brandasund, er glimrende eksempler på hva Vestlandet har å tilby, mener Endre.