Opp som en løve - ned som en fell

Båtbygger Jac M. Iversen i Son levde et strevsomt og innholdsrikt liv. Det bød på solide oppturer og dype fall. Det bød også på forunderlige historier.

Publisert Sist oppdatert

For Jac. M. Iversen bød verdenssituasjonen sensommeren 1914 på forvirrende endringer. England hadde erklært krig mot Tyskland 4. august, noe som medførte at Johnnie Martin, Jacs britiske forretningspartner og svoger, som allerede hadde vært borte i flere måneder, ikke kom tilbake til Son. Virksomheten til Jac hadde gått såpass dårlig at han hadde blitt tvunget til å selge den til Johnnie, for så å leie tilbake båtverftet – inklusive de nyeoppsatte bygningene som de to partnerne hadde konstruert og bygd, for å kunne bygge 12-meteren «Skum III».

Etter å ha bygd «Skum III» etter tegninger av den kjente, britiske konstruktøren Charles Ernest Nicholson, hadde de håpet på et rush av prestisjefylte oppdrag. Men de kom aldri. I stedet ble Jac. M. Iversen tvunget til å si opp medarbeidere – inntil det var to igjen. En total katastrofe ble avverget, men nå hadde hans modige ambisjoner krympet til nesten ingenting. Jac var alene mens partneren Johnnie var nordover og spionerte for sitt hjemland; England.

Brev sendt hjem til Johnnies mor, røper at de to partnerne var nære og gode venner. Da de holdt på sammen, brukte de dagene på båtbygging og på å finne de beste tre-emnene til dem, men det ble også tid til litt regattaseiling på fritiden. Da Johnnies vinnerbåt «Minnie» ble solgt for at han skulle kjøpe «Wanderer», hjalp Jac ham med salget og beslutningen. Da Martin-familien passerte Son i dampbåten «Eskimo», seilte Jac ut med «Wanderer» for å vinke til dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS