Stortingsvalget 2021

Vestpåbudet vil bestå

Sjeldent har det vært så mye rabalder i båtpolitikken som da vestpåbudet ble diskutert og videre innført. Likevel er et stort flertall av de politiske partiene enige om å beholde dagens påbud.

Publisert

Etter innføringen 1. mai 2014 har det vært raslet med sablene, og flere har vært frampå med varsel om en omkamp. Vestpåbudet ble vedtatt med knappest mulig flertall med hjelp fra MDG etter en lang debatt.

PÅBUD: De fleste partier, samt lesere ønsker å ha en vestpåbud for båter under åtte meter.
PÅBUD: De fleste partier, samt lesere ønsker å ha en vestpåbud for båter under åtte meter.

Vestpåbudet som praktiseres i dag gjelder for båter under åtte meter ved utendørs opphold i båten. Har du da ikke på deg vest risikerer du bot. Og noe av det som har skapt mye diskusjon er at det eksempelvis er påbudt med vest i ei åpen snekke som putrer avgårde innaskjærs i drømmevær, mens en åpen RIB som er litt mer en åtte meter og gjerne klarer 80 knop, slipper unna dette påbudet. Men hvor står politikerne når det gjelder vestpåbud

Stortingsvalget 2021?

Siden den politiske behandlingen er mange nå mer enige om at dagens regelverk er tilfredstillende. Det er kun to partier som uttrykker misnøye med dagens regelverk, og det er Frp og SV.

– Vi mener at dette bør være opp til den enkelte å bruke sunn fornuft og benytte dette når det er påkrevet som f.eks. værforhold og fart, sier Bård Hoksrud (Frp).

– Vestpåbudet må fjernes. Dagens grense ved åtte meter er dårlig begrunnet, svarer Runa Røed for SV. Til Stortingsvalget 2017 sa SV til Båtmagasinet at de kun ønsker vestpåbud i åpne båter. Høyre svarte i 2017 at de ønsker et vestpåbud differensiert etter fart.

Ønsker påbud

77 prosent av SEILmagasinets lesere ønsker å beholde påbudet slik det er i dag, mens 21 prosent er i mot. Leserne av SEILmagasinets meninger er samsvarende med Båtmagasintes meninger.