Fransk luksus i vestlandsk natur
43 fot er langt, og når skroget også er høyt og bredt, blir Dufour 430 en seilende feriebolig med franske finesser.
Skudeneshavn
Vi er på testtokt i en Dufour 430 fra W-Yacht i Åmøy Havn, og vi innleder med å skrive om interiøret. Det er første gang jeg har seilt en båt med vinkjeller. I alle fall er det skåret ut flaskeholdere i tre under dørken som passer perfekt til oppbevaring av vin i kjellertemperatur, og her leverer Vestlandet ypperlig med 12-14 grader. Man skjønner at båten er fransk straks man kommer om bord. Byssa er gedigen med ni overskap, to kjøleskap samt en fryser og utallige skap og skuffer for øvrig.

– Se her er en Nespresso-maskin, sa Marianne gledesstrålende da hun åpnet et av skapene. Hun hadde glemt å kjøpe kaffe, men her lå kapslene sirlig linet opp. Det gode livet på sjøen er på mange måter essensen av det moderne båtlivet, der komfort og god plass er ledestjernene i utviklingen.
Moderne og tidsriktig
Båten har to store akterkabiner, to bad med dusj og en stor forpigg, som er lys og luftig, og hvor vi sover godt. Her er takluke og vindu i dekk samt i skutesidene. Båten er som en flytende feriebolig, så komfortabel at Marianne klaget over manglende kontakt for hårføneren på badet. (Den kan også fås med fire doble kabiner).
Salongen har bordplass til syv personer. Ved siden av byssa er det en deilig liten sofa der kokken kan hvile seg mellom slagene eller ha selskap under matlagingen. Interiøret er i lyst ALPI-treverk med beige puter og hvitmalte kjøkkenskap. Over salongen er det tre luker som kan slippe inn lys og luft, og dessuten vinduer i overbygg og skuteside.
Jeg oppfatter båten som moderne og tidsriktig, men Dufour 430 er fra 2019, og jeg får opplyst at den allerede er blitt erstattet av en ny modell
Utstyr og elektronikk
Moderne båter er også fulle av elektronikk med diverse pumper og brytere. Det tar litt tid å bli kjent med båten slik at man kan dra full nytte av varmeapparat, navigasjonsutstyr, USB-uttak og dusjpumper, som bidrar til å gjøre livet enkelt og behagelig når alt fungerer og man har satt seg inn i systemene. Vi romsterte litt for å finne kranene til de to vanntankene da den ene gikk tom.
Maskinen er en Volvo Penta som yter 50 hestekrefter, og den er lett å komme til både fra akterkabinene og ved løfte opp trappen ned fra cockpiten. Av gammel vane liker jeg å sjekke kjølvann og peile olje før avgang.
Motoren startet uten å mukke med trykk-knapp system og brummet stillferdig under dørken da vi kastet loss fra Åmøy. Vi ble også raskt fortrolige med B&G-plotteren med praktisk kompassrose tegnet i kartet rundt båten, som er kjekt for en som er vant til å sette ut kurser og distanser i papirkart fra gammelt av. instrumentpanelet er ryddig og oversiktlig og alle bryterne er tekstet på engelsk.
Motor i motsjø
Dufour 430 er bred akterover og har to ratt. Kontrollpanel for baugpropell og girspak står på styrbord side. Det kan gjøre det litt uoversiktlig å fortøye på babord, men det gikk likevel greit å legge longside med babord side til en klassisk ketch i litt vind på Kvitsøy. Propellen drar litt babord over når man bakker. Jeg er ikke så vant til å bruke baugpropell, men det er selvsagt en veldig god hjelp for å dytte baugen i ønsket retning. Så må man huske på den store bredden akter når man skal gå fra kai, særlig med badeplattformen nedsenket.

Overfarten fra Åmøy til Kvitsøy var preget av lite vind og havdønning. Da var det godt å gå for motor med en stor og tung båt. Ut nordvestover fra Kvitsøy påfølgende dag var vi fullstendig prisgitt motoren, og jeg var glad for at jeg hadde inspisert den. Bølgende skummet og sprutet over skjærene og nordakulingen pisket opp skvalpesjø mot svabergene. Litt gammel dønning rullet nok også inn fra havet, så her måtte vi gi gass forover for å komme fri fra land. Den store båren hev på seg i bølgene, men heldigvis uten at motoren sugde luft.
Det brede og nokså flate skroget gir noen slag når bølgene treffer midtskips under båten, men vi stampet mot kulingen i fire-fem knop, og over seks når vi nærmet oss Skudeneshavn og bølgehøyden avtok.
Komfortabelt med kalesje
Vårt tokt har startet med to korte etapper for motor, og nå gleder jeg meg til å heise seil, mens Marianne gruer seg litt. Hun har ikke seilt på havet før, og synes det er mange tau og liner å holde styr på. Litt dimensjoner blir det også på en 43-foter. Storseilet er på 52 kvadratmeter og det tykke fallet henger på bomnokken, men med selvskjøtende rullefokk skal det nok gå ganske greit å seile når vi først har fått heist storseilet.

Prisen for størrelse, i tillegg til 5,5 millioner kroner, er jo at alt blir litt større og tyngre. Tauverket er tykkere og fenderne tyngre enn på mindre båter, men uhåndterlig er det ikke, selv for et eldre par der kun én har seilerfaring.
Siden testtoktet har startet med vestlandsvær på sitt beste, med byger og regn, har vi også satt stor pris på den store kalesjen over cockpiten, der vi kun har fjernet sidepanelene under fart. Det er langt mer behagelig enn på utallige Nordsjøkryssinger i yngre dager der jeg fikk vind og blest og sprut midt i trynet dag og natt.
Når dette skrives, ligger vi longside en Beneteau Oceanis 46 i Skudeneshavn, og Dufouren har faktisk litt høyere fribord og mast, og virker jevnstor med den franske søsteren. Nå er godværet kommet her på Karmøy, og vi gleder oss til å utforske denne gamle sjøfartsbyen før ferden går videre.


Tekniske spesifikasjoner Dufour 430
* Total lengde (L.O.A.): 13.24 meter |
* Skroglengde: 12.50 meter |
* Vannlinjelengde: 11.69 meter |
* Bredde: 4.30 meter |
* Dybde: 2.10 meter (kan også bestilles med kort kjøl, hvor dybde da er 1.75 meter) |
* Vekt: 9.700 kg |
* Kjølvekt: ca. 2.600 kg |
* Antall soveplasser: 4 / 6 / 8 /10 |
* Vanntank: 430 liter |
* Dieseltank: 250 liter |
* Motor: 50 hk Volvo Penta D2 (kan også bestilles med 60 hk motor) |
* CE Kategori: A |
* Designer: Felci Yacht Design |
* Første modellår: 2019 |