POPULÆR: Bavaria 42 Cruiser ble en svært populær modell for verftet. De dukker også opp hyppig på bruktmarkedet med en pris rundt en million kroner.

Bavaria topper listen

Vi har sett på hva SEILmagasinets lesere søkte etter på testguiden. Bavaria dominerer for mars.

I mars begynte bruktbåtmarkedet og rulle, noe senere enn vanlig. Mye snø kan ta skylda for det. Båtselgere vil gjerne fjerne presenning før visning av båten. I starten av april er det nær 400 brukte seilbåter ute, og det legges ut mange hver dag.

Folk som er i bruktmarkedet søker informasjon om båter de vurderer. Da er SEILmagasinets testguide et bra sted å finne informasjon. Vi ser hva båtkjøpere søker, og Bavaria skiller seg klart ut i mars.

Ti på topp-liste

Hele seks av ti mest søkte båtene på Testguiden i april er en Bavaria. Bavaria 38 AC ligger på fjerdeplass, bak First 31.7 og Comfortina 32.

Mest søkt i mars ble Bavaria 42 Cruiser, en drømmebåt for turseiling. 42-foteren var oppsiktsvekkende rommelig da den ble lansert i 2005, og med en pris på 1,4 millioner kroner, godt utstyrt, ble det også høye salgstall. I dag ligger det to slike til salgs på Finn, den billigste til 870 000 og den andre til 1,2 millioner. Den billige ligger i Hellas, og den dyre har nærmest ny motor.

SEILmagasinet har 36 tester av Bavaria. Du finner Testguiden her

SEILmagasinet testet Bavaria 42 Cruiser i 2005, du finner testen her

Bra prisindikator

Nesten 10 prosent av bruktbåtene på Finn er en Bavaria. De fleste er turseilere fra 1998 til 2008, i størrelse fra 30 til 45 fot. Markedet er godt kjent med Bavaria, og det gjør at båtene er etterspurt. Prisen på en brukt Bavaria, og hvor kjapt disse båtene blir solgt, er en god indikasjon på markedet. Et stort antall brukte Bavariaer som er lagt for salg dette året er alt solgt.

Utlendinger kjøper

På grunn at vi står utenfor EU har bruktmarkedet i Norge levet sin egen verden. Prisene her hjemme ligger langt under bruktprisene i våre naboland. Utlendinger som vil kjøpe båt i Norge og importere disse hjem, er nødt til å betale moms i det landet båten får ny hjemmehavn. For tyskere er det 19 prosent. Med dagens lave kronekurs så er bruktbåt båter i Norge, billigere enn brukte båter i utlandet, selv om moms må betales for andre gang.

Å kjøpe en sliten bruktbåt er selve båtkjøpet en lav del av den totale kostnaden, om bruktbåten er et prosjekt som skal settes i gang.

Bror kjøper bruktbåt

I januar var Bror Sonne og så på en brukt Banner 30. Denne krevde store oppgraderinger, for store for Bror. Båten ble kjapt solgt til en svenske. Ta en titt på episode 3 av YouTube-serien «Bror kjøper bruktbåt»