Morten Lie Wold, jobber som politimann og har tidligere seilt jorden rundt med seilbåten ‹‹Blaatur››. Foto: Jørn Finsrud.

Vestpåbud til besvær

Langs hele fjorden ligger nå irriterte småbåteiere med «vestskille» langt nedover ryggen, men hvor strenge er egentlig politiet på den nye loven?

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Østfold politidistrikt kommer til å bruke skjønn når det kommer til vestpåbud i sommer. Foto: Jørn Finsrud.

Dette er den første sesongen vi har denne regelen, og da er det klart vi heller ønsker å informere og forebygge, enn å bøtelegge, sier Rune Fred Jensen, førstebetjent og leder for sjøtjenesten i Østfold politidistrikt.

Fra 1. mai i år har det vært lovpålagt for alle som er ute med fritidsbåter under åtte meter og til enhver tid ha flytevest på dersom båten er i bevegelse. Den nye loven har skapt stor debatt og splittede meninger mellom de som mener dette er en positiv lov som bedrer sikkerheten, og de som mener loven er unødvendig. Spesielt stor debatt er det blitt av at båter over åtte meter ikke er innbefattet av den nye loven.

Rune Fred Jensen kan fortelle at i hans distrikt skal det en helhetsvurdering av situasjonen til for at de bøtelegger båtfolk uten vest.

– Vi har gitt seks bøter siden påbudet kom 1. mai. Når vi gir bøter for dette, er det i hovedsak situasjoner hvor det er flere omstendigheter som spiller inn. Her snakker vi om situasjoner hvor folk ikke har vest med seg ut i båten i det hele tatt, sier Jensen.

Politiførstebetjenten er klar på at målet må være å gi advarsler og bøter der de anser at det er farlige omstendigheter, heller enn å bøtelegge vanlige folk på tur.

– Hvis vi skulle tatt alle som putret rundt i fjorden uten vest, tror jeg ikke vi hadde hatt tid til mye annet.

SJØVANT POLITIMANN

Morten Lie Wold har tidligere seilt jorden rundt med seilbåten «Blaatur» og jobber som poliførstebetjent på politibåt i Østfold. I likhet med Jensen mener han loven ikke skal tas så bokstavelig som båtfolket er redd for.

– Jeg mener helt klart vi skal følge dette etter det jeg mener er lovgivers intensjon, altså at vi skal bøtelegge folk som ikke har vest i situasjoner hvor ulykker lett kan oppstå. Det kommer til et punkt hvor man må spørre seg hvor mange regler vi egentlig skal ha, folk må jo få bestemme litt selv også.

Wold har forståelse for at folk synes det er behagelig å kunne bruke fjorden uten å alltid ha på seg vest.

– Kan man like gjerne svømme der man er underveis i båt, tenker jeg at vi nesten må se på båten som et flytelement i seg selv. Jeg kan ikke snakke for andre politifolk i andre distrikter, men så lenge folk bruker hodet og utviser sunn fornuft, kommer i alle fall ikke vi til å gi bøter, sier Wold.

Da Wold var på jordomseiling, forteller han at de naturlig nok brukte vest når omstendighetene tilsa at det var fare på ferde, utover dette gikk de utifra en enkel regel om at det ikke var lov å ramle over bord.

POLITIDIREKTORATET

Selv om enkelte politidistrikt stiller seg uforstående til en bokstavelig tolkning av loven, kan politidirektoratet fortelle at de forventer at politiet gir bot der vesten ikke er på.

– Vår jobb er å håndheve lovene, ikke å lage dem. Når loven er vedtatt, er det ikke rom for omkamp, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i politidirektoratet.

Selv om Parnemann ikke mener det er rom for tolkning, er han klar på at målet ikke er å «jakte» de som bryter denne loven.

– Det kommer ikke til å ligge en politibåt skjult bak en holme for ta folk som er på fjorden uten vest. Dette er gjerne slikt man kommer over i forbindelse med andre forhold. Men blir man stoppet og vesten ikke er på, må man være klar over at man får bot. At noen politidistrikt tolker dette på sin måte, får jeg heller ta til etterettning.

Parnemann mener også at han ikke ser på det som nødvendig å bruke straff for å håndheve slike regler, men at dette skal følges så lenge loven står.

EVALUERING TIL HØSTEN

Loven skal evalueres av næringsministeren til høsten. Da får blant annet politidirektoratet komme med sine meninger og erfaringer om hvordan loven oppleves.

– Slike lover blir jo lagd for å bedre sikkerheten til folk, derfor mener jeg det er positivt, men det skal jo selvfølgelig ikke være så mange regler at man mister frihetsfølelsen på sjøen heller, sier Parnemann.