FREMST: TP52 «Jokerman» har holdt høy fart i natt, og ligger lengst frem i feltet.
FREMST: TP52 «Jokerman» har holdt høy fart i natt, og ligger lengst frem i feltet.

«Jokerman» leder an, men en ny båt leder på rating

Farten har vært høy i natt, og båtene i tet har startet på den siste runden.

Publisert Sist oppdatert

«Jokerman» har nå seilt 270 nautiske mil, og har bare 70 igjen. Med denne farten vil Thomas Nilsson og Per Ottar Skaaret rekke middag i Tønsberg i kveld. «Jokerman» rundet merket utenfor Rakke på morgenkvisten, og har kurs mot Persgrunnen. Det blåser 8-9 m/s på Færder fyr torsdag morgen.

– Endelig fått opp dampen etter en mildt sagt og bokstavlig talt blytung og ræv start, uttaler Thomas Nilsson seg på Facebook. «Jokerman» er foreløpig på 6. plass.

Men kampen om gullet blir nok mellom «Game», «Zorro», «Snakkas» og «White Shadow». Alle de fire båtene ligger i synsavstand. Til nå har alle disse ledet under en periode av regattaen, og akkurat nå er det «White Shadow» som troner øverst.

RASK: Fem av de store har rundet Rakke, og seiler mot Persgrunen. Derfra er det til Struten, utenfor Hankø, og så rett i mål i østre innseiling til Vrengensund.
ØSTOVER: «Hyrrokkin» med god fart på vei mot Sverige
SØLV: Figaro 2 «Tetraktys». Kristian Jerpetjøn og Andreas Tinglum
BRONSE: «Mika» er en JPK 10.80 med Christine og Harald Walder om bord.

«Hyrrokkin» rundt Færder

De mellomste båtene seilte lang bane, som de største på første trekant, men følger de minste andre trekant av regattabanen. De runder Færder i stede for Rakke. Med vind fra øst, så gir det en raskere vinkel mot Persgrunnen. Men båtene får strømmen i mot. Trackeren viser en fart på 6,2 knop, mens båtene bak seiler en knop raskere.

– Etter vi rundet makrellbåen ved Arendal 14:30 satt vi oss opp for en overbue mot Sverige. Etter noen timer kom vinden som meldt og vi hadde en flott overfart. Etterhvert ble det 18-25 knop og store bølger. Noe som resulterte i høy fart, mye vann over båten og artige surfer. Nå er kursen satt mot Struten utenfor Hankø, er 44 nm dit så er noen timer med gennakerseiling dit, skrev Sigmund Hertzberg på Facebook i natt. 

«Hyrrokkin» ledelse er nå på 9 nm, og bak jager Figaro 2 «Tetraktys». Kristian Jerpetjøn og Andreas Tinglum har gjort en imponerende opphenting siden rundingen ved Arendal, og har vist at de har utholdenhet og tålmodighet til å stå på.

«Mika» har også seilt bra etter Arendal, og avansert. De lå en stund på sølvplass før «Tetraktys» tok dem. Båtene har valgt en kurs langt til havs opp svenskekysten, for å få mer medstrøm.  «Mika» er en JPK 10.80 med Christine og Harald Walder om bord.

KLASSE C: Spredningen er på over 40 nm fra første til siste båt i klassen. De bakkerste er ikke en gan synlig på trackeren. De er for langt ut fra Svenskekysten til å ha dekning.
KLASSE B: «Hyrrokkin» leder, men båter bak holder høyere fart. Klasse B seiler samme runde som klasse C. Fra Persgrunen skal de til Struten, og så i mål.
LEDER: Rune Tønnesen og Halvor Skøyen i X-332 «Fluks» leder den minste klassen. Her fra starten i Oslo.
VIND: Vinden dreier rundt lavtrykket i Skagerrak som har skapt utfordringer for seilerne.

«Flux» holder ledelsen

I den minste klassen har feltet blitt splittet. De raskeste kom rundt merke ved Arendal mens det var vind. De lengre bak fikk en mye lengre vei over til svenskekysten. Vinden dreide mot øst, som ga en lang og slitsom kryss.

Mens de første båtene har rundet Struten, så er båtene langt bak fremdeles utenfor rekkevidde av regattaen tracker.

Det er svenske Farr 30 «Consensus» som leder klassen fysisk, men Rune Tønnesen og Halvor Skøyen i X-332 «Fluks» leder på måletall. Fjorårets EM vinner First 34.7 «Lethe» med brødrene Knudsen ligger på sølvplass. 

Med farten de har nå, så vil de første båtene være inne i kveld. Men vinden skal på ettermiddagen dreie fra øst til vest, så det kan bli 2-3 timer med lite vind mens båtene nærmer seg mål.