CRUELLA: Eira Naustvik satt låst til roret fra start, og hele veien ut Oslofjorden.

Fikk ingen mulighet til å spise

Eira Naustvik var den ene av to som klarte å gjennomføre Færderseilasen alene. I den kraftige vinden stolte hun ikke på autopiloten.

Publisert

– Jeg kom meg ikke under dekk før jeg hadde passert Tofte, så det var veldig slitsomt. Jeg er glad for at banen ble redusert fra å runde Tristein til Hollenderbåen, sier Eira Naustvik. Hun seiler «Cruella», en Sun Fast 3200.

Vonde minner

– Det var en påkjenning å seile ut Drøbaksund. Jeg fikk vonde minner, men ellers hadde jeg en bra flyt ut fjorden. Starten var super. Jeg følte det gikk bra, men hadde ingen mulighet til å sjekke hva som skjedde rundt meg. Jeg hadde ingen ledige hender. All maten jeg hadde forbered ble også liggende urørt, forklarer soloseileren. Under Færderseilasen i 2021 så gikk det galt rett nord for Oscarsborg hvor fokka revnet. Hun føler at det har vært mye stang ut, og at det var en lettelse å avansere fra i fjor.

– Vinden var mer stabil i år, så båten var enklere å håndtere, mener hun.

MAT: Naustvik hadde forberedt seg godt, men tok ikke sjansen på å gå under dekk for å hente mat. Den var urørt i Tønsberg.

Må trene mer

Det ble mange slag og mye vinsjing på vei ut fjorden.

– Når jeg nærmet meg Bolerne var jeg helt tom for energi. Jeg må tydeligvis trene mer. Jeg orket rett og slett ikke flere slag, og satte kursen ut i fjorden. Der måtte jeg strømmen og bølgene, og det gikk seint, men jeg fikk det mindre fysisk. Ikke viste jeg da at alle unntatt en av konkurrentene hadde brutt, forteller soloseileren.

Tenker sikkerhet

Naustvik har sikret seg mot å falle på sjøen. Feste til sikkerhetsline er flyttet opp på hytte dekk. Her har hun klar en livline med justerbar lengde. Til det bruker hun klatreutstyr. Livlinen kan hun feste til vesten fra nedgangsluka.

Naustvik ble bare slått av Christer Lie, og det var bare to som fullførte Færderseilasens tøffeste klasse.

– Jeg skulle ønske det var flere som kom i mål. Da hadde andreplassen gitt litt mer status, mener Færderseilasens tøffeste kvinne.

SELE: Eira Naustvik bruker klatreutstyr som gjør det mulig å kjapt justere lengden på livlinen. Løpestrengen er flyttet nærmere sentrum av båten.

.