FÆRDERSEILASEN: Et Nor Rating-målebrev har mange tall, og hva slags tall arrangøren velger vil påvirke utregningen av resultatlisten.

Arrangørtabbe: – 40 båter fikk feil plassering i Færderseilasen

Lars Helge Hatlevik stusset over resultatlisten i Færderseilasen, og mener at KNS har brukt et feil måletall på båtene som seilte NOR Rating. Det har ført til to klassevinnere som er feil.

Publisert Sist oppdatert

– 40 båter som har fått feil plassering. 20 båter har fått feil premie. Og 2 klassevinnere er feil, forteller Lars Helge Hatlevik på telefon til SEILmagasinet. Han seiler for Gjøvik Seilforening, og tok turen fra Mjøsa til Tønsberg med sin Minitonner «Don’t Panic» for å delta i Færderseilasen for første gang. Han har lang erfaring med å arrangere regattaer på Mjøsa, er Nor Rating måler, og kjenner reglementet. Etter at resultatene ble publisert stusset han over korrigert tid, og oppdaget feil. I sin iver på å finne feilen tok han for seg alle båter som seilte NorRating og fant ut at han ikke var den eneste som havnet feil på resultatlisten. Det gjorde hele 40 båter. 

KNS vil foreløpig ikke kommentere saken. 

Nytt måletall

Ulike båter har ulike egenskaper avhengig av vindvinkler og vindstyrker. Nor Rating bygger på ORC, og alle båter som har et Nor Rating målebrev har en tabell over hvor fort båten skal seile under ulike forhold. 

Det finnes derfor en rekke måletall arrangøren kan bruke for å gjøre seilingen så rettferdig som mulig. Trippeltall er et begrep, og dette betyr at arrangøren kan velge et måletall om det er lettvint, mellomvind eller hardvind. Det er et trippeltall om det er pølsebane, eller distasnseseilas. 

Men det er også enkelttall for distanseseilas. Frem til 2022 ble Offshore Single Number – OSN, brukt. I 2022 innførte ORC ratingtallet All Purpose Handicap - APH - til bruk for alle slags banegeometrier og vindforhold. Dette skal gi et mer rettferdig måletall for båtens egenskaper. 

Det Lars Helge Hatlevik fant ut var at KNS benyttet det gamle OSN, og ikke det anbefalte APH. 

– KNS har brukt APH både ved påmelding, i deltakerlister og i resultatlister. Styret i Nor Rating har bestemt at OSN ikke skal være med på Nor Rating målebrevet i år, forteller den oppgitte seileren.

Det står ikke noe om hvilket tall som vil bli brukt under Færderseilasen hverken i kungjøringen eller i seilingsbestemmelsene. OSN er fremdeles et alternativ for bruk av arrangørene. 

FEIL: Minitoneren «Don't Panic» fra Mjøsa ville ha vunnet klassen om KNS hadde brukt APH-tall fremfor utgåtte OSN.
FEIL: X-79 «Brunhildur» ville ha vunnet klassen om KNS hadde brukt APH-tall fremfor utgåtte OSN.

Standhaftig seiler

Bruk av gammelt måletall førte til at Lars Helge Hatlevik gikk glipp av klasseseieren. Det gjorde også Sindre Bakke som seilte X-79 NOR 5975 «Brunhildur». Dette har opprørt seileren som tauet seilbåtens sin fra Mjøsa for å seile Færdern. 

Straks han oppdaget feilen sendte han inn en protest. Protesten ble avvist. Nå har han sendt avgjørelsen videre til til appellkomiteen i Norges Seilforbund med håp om en rettferdig resultatliste. 

Ingen kommentar

– Lars leverte en protest på dette etter at protestfristen hadde gått ut. Protestkomiteen avviste denne. Han har nå appellert til NSF. Før saken er behandlet i appellutvalget vil jeg ikke kommentere vår eller hans side av saken, skriver Karl Kjørstad i KNS til SEILmagasinet.