LITEN: «Karma Police» er bare 30 fot, men skal seile like kjapt som 45+ båtene.

Mange klasser, mange favoritter

FHIs restriksjoner betyr maksimum 50 personer i hver start. Det betyr mange klasser og mange favoritter. Vi tar for oss noen av dem.

Publisert Sist oppdatert

I den aller første starten klokken 11:40 starter GC32 Xela Racing alene. Denne foilende katamaranen seiler for rekord. I følge skipperen Alexander Ringstad skal det være mulig å seile banen rundt på litt over fire timer, og den største utfordringen for denne båten blir den grove sjøen ved Tristeingrunnen. Derfor har laget følgebåt med dykker og reservemannskap i tilfelle det skulle bli for tøft.

Av de syv båtene i Singlehanded har Christer Lie i en Arcona 43 og Eira Naustvik i Sunfast 3200 vært de beste denne sesongen. Den av dem som vil takle den friske vinden best vil avgjøre seilasen til sin fordel. Soloseilerne runder Hollænderboen.

I NOR-Rating Doublehanded med runding Mefjordbåen er vår favoritt Per Bøymo og Peer Moberg i J/80. Bøymo er en av våre mer erfarne seilere, og Moberg hater å tape uansett hvilken klasse han seiler i.

SPREK: Eira Naustvik seiler en Sunfast 3200, en båt egnet for shorthandseiling.
Madeleine med skipper Robert Bay er favoritt blant IF-ene.
TØFF: J/92 «Jakobine» med far og sønn Lønmo er vant til ruskevær.

Blant 11-meterne holder vi en knapp på rutinerte Erlend Munkeby foran Johnny Hjerpset. Blant If-båtene er Robert Bay vår favoritt. Magne Fagerhol er trolig i fremste rekke blant NOR-Rating Doublehanded med runding Mefjordbåen. Camilla Nore ble nummer tre i fjor og ble best av dem som stiller opp i år. Blant de 12 båtene som stiller til start er det ellers vanskelig å utpeke noen klar vinner på forhånd.

Konkurransen blir hard i NOR-Rating Doublehanded kl. 3 med runding Hollænderboen. Far og sønn Yngve og Asbjørn Lønmo er våre favoritter, men Vidar Moe og Tormod Lie, Steffen Skjønberg og Richard Karlsen vil trolig gi dem hard kamp om seieren. I klasse 5 vil det ikke overraske om Jon og Emil Moholth eller Frederik Nilsen og Morten Nissen-Lie stikker av med seieren. Dark Horse er Sigmund S André Hertzberg og Tim Sandberg i sin nye topptrimmede Sunfast 3300, og så er det spennende om Ole Aabel og Bente Vikenes har hatt nok tid i sin nye Farr30 til å seile båten optimalt.

NY: Nye «Gode venner» vil vise kryssegenskapene til moderne turbåter med fyldige skrog.
LANDMARK 43: «Game» med Calle Andersen som skipper vant Oslofjorden Rundt suverent.
Silje Brathagen With
TURSEILER: Splitter ny Bavaria C 38 med racingseil og modifisert dekksutstyr.

I doublehanded klasse 6 tror vi på Petter Hegle og Ebba Friis Eriksen, Harald og Christine Walder, Elling og Ole Jørgen Rishoff, Håkon og Christian Hjorthøy, Qudun Gjøstein og Tom Haugen, samt Thomas Robberstad og Per Haugen, med et ørlite favorittstempel til de største båtene i klassen.

Silje With, Julie Moe, Christen With og Jostein Aker deltar i NOR-Rating 1 med runding Hollænderboen med en jazzet opp Bavaria C38. Erfaringer har vist at med gode seilere og gode seil er det mulig å gjøre det helt store med det som i utgangspunktet er en turbåt med måltall deretter. Per Helgesen vant Færderseilasen for en del år siden med en Bavaria 38 og Dag Usterud tok en Bavaria 50 med karbonrigg og regattaseil til en topplassering i Skagen Race. Silje With står også oppført i NOR-Rating 2 med runding Tristein. Uansett blir dette et sterkt lag å slåss mot.

NOR-Rating klasse 3 er klassen for X-35. Her stiller KNS-formannen Nils Klippenberg i spissen for et familielag og skal slåss mot Bjørn Vadholm og Martin Moe. I klasse 6 har vi Gustav Gotteberg, Jørgen Heje, Aasmund Drolsum og Kjell Ulrik Sandvik som vi tipper kommer å gjøre opp om seIeren.

De største og raskeste båtene er samlet i NOR-Rating klasse 7. Her står også kampen om line honors når man ser bort fra foilebåten til Alexander Ringstad. Vi tipper Lars Reidulff, som for anledninger er skipper på Jan Murens Swan Club 50, blir først i mål. Vi får se om det holder på korrigert tid mot Øystein Misje og Calle Andersen, sistnevnte med Espen Guttormsen i besetningen. Disse starter klokken 15:20 og vi regner med at de første passerer mål i Filtvet tidlig på morgenen lørdag.

«Proxflyer» bør være raskeste monohull.