VETERAN: Ola Johannessen har seilt OK- og Finnjoller siden 50-tallet.
VETERAN: Ola Johannessen har seilt OK- og Finnjoller siden 50-tallet.

Nestor og inspirator

Ola M Johannessen, 82 har drevet med jolleseiling i tre generasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Drammenseren flyttet til Bergen i 1961 der han ved sien av egen seilerkarriere har vært aktiv i å fremme seilemiljøet på Vestlandet. Etter å ha trådt sine barnesko i kjølbåter som 19.5 kvm, Drake og Knarr bygget han i 1958 OK-jolle N 3 etter veiledning av Ole With, som ble hans læremester og meget gode venn til han gikk bort i 2020. 1958 var KNS' 75 års jubileumsår og Johannessen vant Landsregattaen som ble arrangert i Sandvika i konkurranse med 13 andre OK joller. Premieutdeling for alle klasser ble holdt i et fullt Rådhus med Kong Olav som delte ut premiene.

Samarbeidet med Ole With

Ole With gjorde en pionerinnsats med å innføre OK-jollen i Norge. Dette var en ypperlig rekrutteringsbåt til Finnjolla dit flere søkte seg, blant dem Per Werenskiold som ble vår beste Finnjolleseiler og deltok i to OL. Også Johannessen meldte overgang og etter 1958 sesongen kjøpte han et vrak av en Finnjolle som han renoverte. I 1959 var han yngste deltaker i NM for Finnjoller i Kragerø med bronse som resultat. Det ga blod på tann og jolla ble byttet ut med en nyere båt. Deltakelse i nordisk mesterskap og Finn Gold Cup i Danmark ga ingen plasseringer å skrive hjem om, men med Ole With i spissen var han med å arrangere stor jolleleir i Drammen, der også den internasjonalt kjente Finnjolle seileren Harald Bredo Eriksen deltok som instruktør.

I 1960 vant Johannessen det tradisjonelle Påskeegget i Finnjolle, men kanskje mer viktig var det at han sammen med Ole With bygget den første Gazellen, en slags tomanns OK-jolle med ustaget mast som With selv hadde tegnet. Med Gazellen gjorde Ole With en pionerinnsats for å rekruttere seilere til OL-klassen 470. Sportslig ble det deltakelse i Finn Gold Cup i England, der han endte midt i feltet. Ny Finnjolle fulgte, nå i plast, bygget hos Barfod i Asker der Ole With hadde bygget den første plastfinnjollen i Norge i 1959. Om vinteren arrangerte han den første Ski Yachting i Norge sammen med With i Drammen.

Flyttet til Bergen

I 1961 flyttet til Ola M Johannessen til Bergen, der han fikk jobb som marinbiolog. Han vant Landsregattaen i Kristiansand med sin nye plastjolle og deltok i Finn Gold Cup i Tyskland der han og endte som 31 av 120 deltakere, hans beste plassering i Finn Gold Cup.

Startet Jollekomiteen i Bergen

1962 var Johannessen med å starte Jollekomiteen i Bergen hvor Konrad Phil Johannessen var formann og Carl Platou Ellingsen kasserer. Sistnevnte, som skulle bli Johannessens svigerfar kjøpte tre Gazeller til utlodning der inntektene gikk rekruttering og til jolleleiren i Bergen. Samme året giftet han seg med Bente Ellingsen som var en ekte seilerjente med erfaring fra 12.5 kvm miljøet, og han deltok i Finn Gold Cup i Tønsberg. Var også med å arrangere stor jolleleir i regi av Jollekomiteen i Bergen, med Ole With som en av instruktørene.

Byttet Finnjolla mot vaskemaskin

Bente og Ola Johannessen tok initiativet til Juletreseilasen i Bergens havn i desember for OK og Gazeller, senere med bare Optimister. Det ble en årlig suksess med deltakelse helt fra Oslo og der båtene seilte med et lite juletre i toppen av masten. Nå krevde familien sitt, og i 1963 måtte Finnjolla vike for vaskemaskin til bleievask til den nyfødte sønn, Carl Eugen. Han ble også ivrig seiler, og 6. plassen som mannskap på Tornadoen til Per OL i Korea var vel verdt investeringen i vaskemaskin. Finnjolleseilingen tok slutt med flere år i utlandet fra 1965. Før det ble det imidlertid ny jolleleir i Jollekomiteens regi, med påfølgende NM for Finnjolle, OK og Gazeller. Denne gangen deltok Johannessen som instruktør sammen med blant andre Ole With og Peder Lunde i det som ble et gjennom brudd for jolleseiling i Bergen.

Miljøbyggeren

Utenlandsoppholdet, først i Brasil, senere i Canada varte til 1974. I mellomtiden hadde det vært sporadiske opptredener i Soling, Finn og OK jolle, inntil Johannessen og kona Bente kjøpte en Elvstrøm Soling i 1971. Tilbake i Norge fikk Bente i oppgave av formannen i Bergens Seilforening å lage kurs for Optimistene. Etter hvert ble det 100 båter med to kursdager i uken, onsdag og lørdag. Johannessen tok ut en A Gruppe på 20 og begynte en systematisk trening, ikke minst på det mentale, etter at Bente hadde truffet Professor Terry Orlick fra Canada på et seminar i Bergen. Han var idretts psykolog for både den canadiske sommer- og vinter OL gruppen. Takket være Bente ble mental trening innført for Optimistene i Bergen. Johannessen ble også eksponert til mental trening under en samling i Oslo for Solingene i regi av den legendariske Stein Johnsen. Til Bergen fikk man over Willy Railo til et foredrag med bakgrunn i boken «Best når det gjelder».

De beste Optimistseilerne, A-gruppen, fikk noen få minutters mental trening av gangen etterfulgt av fem dager på fjorden samt mye reising. Dette førte til at Njål Sletten ble Verdensmester i 1982, som den første Optimistseileren i Norge. Bergensseilerne tapetserte pallen i NM for Optimistjoller i 1983 og Karianne Eikeland ble Norgesmester for første gang i 1987. BS seilerne dominerte Optimist klassen.

Team Bergen

Ola og Bente Johannessen startet i 1989 Team Bergen for FD, 470 og Europajolle med topp sponsing fra næringslivet. Ola var da trener og Bente administrator. Karianne Eikeland vant VM i E-jolle og ble innstilt av NSF til OL i Barcelona, en innstilling som nokså kontroversielt ble omstøtt av Norges Olympiske Komité. Olas arbeidsgiver Nansen senteret fikk sammen med Johan Hvide i Seatrans finansiert en Yngling til OL i Athen 2004. Karianne Eikeland ble tatt ut til å styre den og ble nummer ni.

Master VM i Finnjolle

Da Ola Johannessen fylte 70 år i 2008 fikk han i gave av familie og venner en Vanguard Finnjolle som var bygget til OL i USA i 1984. Han hadde lenge tenkt på å kjøpe en gammel Finnjolle, men vennene kom ham i forkjøpet. Ole With var også med på spleiselaget. Etter deltagelse i sitt første Master VM i Frankrike i 2009, kjøpte han en ny Pata fordi Vanguarden var for tung. Han har nå vært med i åtte Master-VM, de siste to i Super legende klassen for seilere over 80 år. Det ble bronse i begge, men det skal sies at det ikke er mange i hans aldersgruppe som seiler Finnjolle. 80-åringene starter imidlertid sammen med alle de andre og seiler lange seilaser i en hel uke, ofte i 10-12 m/s, så det er ingen frøkensport. Har setter sin ære i å fullføre alle de lange seilasene.

– Det er utfordrende, men godt for seilergleden, sier Johannessen. I 2020 ble VM Master avlyst, i år stiller 82-åringen til start. Det er gjerne 350 Finnjoller med i denne regattaen og da er det godt å ha fru Bente med som organisator. •

PIONEErer: Ole With og Ola Johannessen ute og tester nybygd Finnjolle i plast.
PIONEErer: Ole With og Ola Johannessen ute og tester nybygd Finnjolle i plast.