REDDET: Tapio Lehtinen deltok i sitt andre Golden Globe Race, i samme båt som i 2018.
REDDET: Tapio Lehtinen deltok i sitt andre Golden Globe Race, i samme båt som i 2018.

Overlevde havari i Det indiske hav

Båten sank, men finske Tapio Lehtinen ble plukket opp etter bare ett døgn i redningsflåten.

Publisert Sist oppdatert

Den finske deltageren i Golden Globe Race 2022-23, Tapio Lehtinen deltar i sitt andre race. 18. november har han passert Kapp det gode håp og befinner seg 460 nautiske mil fra Port Elisabeth i Sør-Afrika når han aktiverer båtens EPIRB klokken 08.52 UTC Lehtinen aktiverer også redningsflåtens PLB, som indikerer at han kan ha forlatt båten. Redningsflåten har også VHF-radio og GPS.

Marine Rescue Coordnation Centre (MRCC) i Cape Town kontakter kommersielle fartøyer i området som det er mulig å omdirigere. Det nærmeste skipet er da 250 nautiske mil unna.

Våknet av et smell

– Jeg var i dyp søvn da jeg rundt kl 08.00 18. november ble vekket av et dumpt smell, fortalte Tapio Lehtinen i SEILmagasinets podcast i romjulen, Han fikk bena raskt ut av køya og kunne til sin forskrekkelse registrere at det sto vann langt over dørken, opp til knærne, og at det kom store vannmengder fra motorrommet. Så skjedde alt utrolig raskt. I løpet av fem minutter sto vannet til oppunder dekk. Han skjønte at båten ville synke og tok seg direkte til luken, der overlevelsesdrakten og grab-bagene befant seg. Den ene inneholdt kommunikasjonsutstyr og den andre overlevelsesdrakten. De to andre grab-bagene med medisinsk utstyr, en satellitt-telefon og en flaske champagne som hans hjelpere i land hadde pakket slik at han kunne takke eventuelle redningsmenn på anstendig vis måtte han la bli igjen. De var under vann. Nå gjaldt det å få på seg overlevelsesdrakten i en fei, og få blåst opp redningsflåten.

GAMMEL: Tapio Lehtinen seilte en Gaia 36, en Sparkman & Stephens design. Båten var feltets eldste, bygget i 1965, men gjennoppbygget i Finland i 2017.
GAMMEL: Tapio Lehtinen seilte en Gaia 36, en Sparkman & Stephens design. Båten var feltets eldste, bygget i 1965, men gjennoppbygget i Finland i 2017.

I flåten

– Det er alltid like spennende om flåten utløses. Gudskjelov er alt OK. Det neste var å gjøre et forsøk på å finne min fetters sekstant, som jeg hadde lånt og som var pakket inn en spesiallaget kasse. I mellomtiden ble redningsflåten, som nå fløt med de to grab-bagene jeg hadde fått bundet til seilbåten med et slippstikk, fortalte finnen i podcasten.

Da han var tilbake i cockpit med uforrettet sak var tauet til flåten løsnet og flåten drev vekk fra båten. Det neste han nå husket var at han befant seg om bord i flåten. Han må ha foretatt et tigersprang, men truffet kanten av flåten. Heldigvis hadde han gjennomgått grundig trening i hvordan man skulle entre flåten, så dette ble en ryggmargsrefleks hos ham.

Lehtinen gjorde nå et forsøk på å padle tilbake til seilbåten for å gjøre et siste forsøk på å lokalisere skaden, med tanke på å finne ut hvordan den var oppstått. Dette måtte han gi opp og det var bare mulig å følge med at båten sakte gikk til bunns med akterskipet først. Det var et emosjonelt øyeblikk for Tapio Lehtinen, som hadde brukt mye tid til å forberede seg til racet og som lå godt an. Han mener det gikk mindre enn en halvtime fra han hørte smellet til båten sank. I 20 av minuttene var han i flåten.

KART: Kirsten Neuschäfer lå 100 nm syd vest for Lehtinen da finnen måtte hoppe i flåten.
KART: Kirsten Neuschäfer lå 100 nm syd vest for Lehtinen da finnen måtte hoppe i flåten.
TEGNING: Tapio Lehtinens skisse til sine barnebarn om hvordan de på land kunne vite hvor han var.
TEGNING: Tapio Lehtinens skisse til sine barnebarn om hvordan de på land kunne vite hvor han var.
FLÅTE: Tapio Lehtinen fikk bare en time i Kirsten Neuschäfers båt, før han ble plukket opp av et lasteskip.
FLÅTE: Tapio Lehtinen fikk bare en time i Kirsten Neuschäfers båt, før han ble plukket opp av et lasteskip.
HELT: Kirsten Neuschäfer fra Sør-Afrika ligger i skrivende stund på andre plass. Hun seiler en Cape George Cutter, CG36 bygget i 1988.
HELT: Kirsten Neuschäfer fra Sør-Afrika ligger i skrivende stund på andre plass. Hun seiler en Cape George Cutter, CG36 bygget i 1988.

Konkurrenter blir søkefartøyer

GGR-konkurrentene Kirsten Neuschäfer og Abhilash Tomy er henholdsvis 105 og 170 nautiske mil SSW for Lehtinen og blir begge informert om hans siste PLB-posisjon. Tomy er den første som mottar meldingen og setter kurs mot posisjonen.

Klokken 0922 UTC aktiverer Lehtinen nødsporings- og tekstmeldingen YB3 satellitt, som er en del av grab-baggen, og ved 1002 UTC bekrefter han manuelt meldingen sendt av GGR Crisis Team. Dette indikerer at han er i stand til å kommunisere og har grab-baggen med seg. Denne inneholder mat, vann og viktig utstyr, inkludert nød-GPS, Search & Rescue-transponder, nok en 406 EPIRB og en håndholdt GMDSS-radio.

Forholdene i Lehtinens område er håndterbare, med svak vind og 2,5 meter dønninger. Kirsten Neuschäfer er nærmeste båt, 100 nautiske mil unna. Hun har startet motoren og vil få gunstig vind senere. Kirsten forventer å være på posisjonen lørdag morgen, 19. november. Prognosene lyder på moderate forhold de neste to dagene.

MRCC Cape Town får også etablert kommunikasjon med bulkskipet «Darya Gayatri», på vei til Kina og som blir bedt om å yte assistanse. Fartøyet befinner seg da 250 nautiske mil NW fra Lehtinsns posisjon, med ETA 19. november kl. 12.00 UTC.

Mulig spekkhuggerangrep

– Været var pent med 4-5 sekundmeter vind og moderat sjø. Dette gjorde ventetiden tålbar, og med dagtemperatur på 15-20 grader var det mulig å komme meg ut av overlevelsesdrakten og få tørket klærne. Om natten var det kjøligere, da var det godt å kunne lukke teltet over flåten, fortalte Lehtinen.

Den korte tiden i redningsflåten gjorde det mulig å reflektere over mulige årsaker til lekkasjen. At den oppsto som et resultat av en kollisjon syntes åpenbar. Men med hva? Lehtinen kom senere over en avisartikkel der det fremgikk at forliset fant sted i et område med mye hvithai. Disse er et mål for spekkhuggere, som regner haileveren som en skikkelig delikatesse. Heldigvis var ikke denne kunnskapen tilgjengelig for Lehtinen, der han lå nokså utsatt til i sin lille redningsflåte.

Reddet etter ett døgn

Kl 05.09 UTC 19. november får Kirsten Neuschäfer kontakt med Lehtinen i flåten, og kl 05.22 UTC får Lehtinen visuell kontakt med Neuschäfer, uten at hun ser flåten. Like etter opprettes det radiokontakt.

– Etter vel ett døgn i redningsflåten fikk jeg kontakt med Kirsten Neuschäfer, først via radio, senere kunne se jeg se riggen over to nautiske mils unna. Verre var det for Neuschäfer å få øye på meg i flåten, som bare så vidt stakk opp av havet. Men etter hvert fikk vi øyekontakt, og overgangen fra flåten gikk uten problemer, fortalte Lehtinen i podcasten.

Lehtinen hadde ikke champagne å by på, men Neuschäfer bød på rom og en god prat. Lehtinen syntes det var altfor tidlig da bulkcarrieren la seg langsmed etter kun en time og det var tid for å ønske Kirsten Neuschäfwer lykke til videre i seilasen.

Kl 08.05 UTS har Kirsten Neuschafer plukket opp Lehtinen fra livflåten og overført ham til bulkcarrieren «Darya Gayatri». Lehtinen er i god form, men beklager at han bare fikk en drøy time ombord sammen med Neuschäfer. Hun har vartet opp med et glass godt drikke, og de to har mye å snakke om. Kirsten Neuschäfer fortsatter regattaen østover og vil bli kompensert for sin innsats.

Nytt prosjekt

Bulkcarriereren «Darya Gayatry» hadde kurs for Kina, men der det var umulig å komme i land på grunn av koronasituasjonen. Isteden entret han en motorbåt i Sundastredet og gikk i land i Djakarta, der han kunne fly hjem. En uke før jul var Tapio Lehtinen tilbake i Helsinki, der arbeidet med å klargjøre hans Swan 55 «Galiana» for Ocean Globe Race 2023 var i full gang.

I skrivende stund ligger Kirsten Neuschäfer på andre plass i seilasen, 11 000 nm bak Simon Curwen som leder. Han er ventet i mål i Les Sable d’Olonne i løpt av i starten av april.

Av de 16 båtene som startet Golden Globe Race, er det bare syv som fortsett er med i regattaen. •