FORBISEILT: Finske Tapio Lehtinen har mistet to plasser på grunn av groe.

Soloseileren Tapio Lehtinen er i havsnød

Den finske deltageren i Golden Globe Race aktiverte båtens EPIRB 18. november, 460 nm fra Port Elizabeth i Sør Afrika.

Publisert Sist oppdatert

GGR-kriseledelsen i Les Sables d'Olonne og grundleggeren av regattaen, Don McIntyre i Cape Town, har koordinert med Cape Town MRCC og CROSS Griz-Nez i Frankrike.

I redningsflåta

Klokken 0852 UTC aktiverte Tapio også redningsflåtens PLB som indikerte at han kan ha forlatt skipet. Redningsflåten har også VHF-radio og GPS pakket inn. MRCC Cape Town kontaktet nærliggende kommersielle fartøyer for å omdirigere til hans posisjon, med det nærmeste skipet 250 miles unna.

GGR-deltakerne Kirsten Neuschäfer og Abhilash Tomy, henholdsvis 105 og 170 nm til SSW for Tapio, har blitt informert om hans siste PLB-posisjon. Abhilash var den første som mottok meldingen og la kursen mot Tapios siste posisjon.

Klokken 0922 UTC aktiverte Tapio nødsporings- og tekstmeldingen YB3 satellitt, som er en del av grabbaggen, og ved 1002 UTC bekreftet han manuelt meldingen sendt av GGR Crisis Team. Det indikerte at han var i stand til å kommunisere, og hadde grabbaggen med seg.

Grabbagen inneholder mat, vann og flere viktige deler av utstyr, inkludert en nød-GPS, en Search & Rescue-transponder, enda en 406 EPIRB og en håndholdt GMDSS-radio.

Tapio har siden kontaktet kriseteamet og forklart at det flommet vann fra akterskipet på seilbåten med vann opp til dekksnivå på 5 minutter. Han er i overlevelsesdrakten, har gått om bord i redningsflåten, men har ingen briller så han sliter med å skrive eller lese tekstmeldinger.

Kirstennow fremme lørdag

Forholdene i Tapios område er håndterbare med svak vind og 2,5 meter dønning. Kirsten Kirstennow er nærmeste håp, 100 nm unna. Hun har startet motoren og vil få gunstig vind senere. Kirsten er forventer å være i posisjonen lørdag morgen, 19. november. Prognoser tyder på moderate forhold de neste to dagene. MRCC Cape Town har etablert kommunikasjon med bulkskipet DARYA GAYATRI og bedt om å avlede og yte assistanse. Fartøyet er for tiden 250 nm NW utenfor Tapios posisjon med en ETA 19. november kl. 1200 UTC.

Våre tanker går til Tapio, hans familie og venner i denne utfordrende tiden. South African Maritime Rescue Coordination Center gjør en utmerket jobb med å koordinere redningsinnsatsen. Tapio er en erfaren sjømann med en sterk velprøvd yacht, godt forberedt for disse forholdene. Vi takker alle for deres meldinger om støtte til Tapio og de som akkurat nå er involvert i redningen hans.

– DON MCINTYRE GGR FOUNDER