Dagens havnetips:

Nesvåg i Sokndal er godt beskyttet, men utenfor den strange innseilingen står Nordsjøen rett på.
Havnen i Sokndalstrand ligger beskyttet mot Nordsjøen med en kraftig molo..
Kjerstin Gunnarson og Mats Nyquist i Nesvåg.
Paret Bergström fra Göteborg i Sokndalstrand.

Heller vestlandet enn Västkusten

Når havnenes fylles opp i Bohuslän, flykter lokale seilere til norske naturhavner.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE Svenske "Freyja" på vei til brygga i Nesvåg. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Sokndalstrand;

Mens det i juli er stappfullt i gjestehavnene langs svenskekysten og Oslofjorden, er det godt med plass i havene så snart man har passert Kristiansand og Søgne.

Sokndal er den første kommunen man kommer til sørfra på vestlandet. Her ligger rett Nordsjøen rett utenfor, med en vakker, men veldig liten skjærgård sammenliknet med det man har på østlandet og svenskekysten. Sokndal har noen av de siste  beskyttede havnene før man kommer til Jærens rev, og mange båter har søkt nødhavn her opp gjennom tidene.

I tillegg er området rogalendingenes ferieparadis, med massevis av hytter, toppturmuligheter og campingplasser mellom de karakteristiske bergknausene.

Sammenliknet med Oslofjorden er denne vakre kysten nesten å regne som urørt. Som båtturist er den den enda mer eksotisk, ettersom man har god plass overalt, enten man  velger en uthavn eller en av de større bryggene ved  fastlandet.

Rømmer fra Västkusten

Allerede i løpet av den første dagen har vi møtt tre båter med svensk flagg. Vi møtte dem i hver sin havn, som var henholdsvis Sokdalstrand, Nesvåg, og Rekefjord. Samtlige er fra Göteborg, og samtlige har rømt vekk fra masseinnrykket av båtturister hjemme i Bohuslän. De hjemlige farvannene brukes på forsommeren og om høsten, når turistene er seilt hjem.

KYSTKULTUR: Sokndalstrand har landets beste besvarte bygning- og kulturlandskap.

Bra i Norge

Innenfor den kraftige moloen i Sokndalstrand ligger en Afrodite 36. På brygga ved siden av båten sitter Jill og P.O Bergstöm og nyter den tropevarme julikvelden ved Nordsjøen.

– Her er det rolig og god plass i havnene, og flott natur, sier Jill. Paret ferierer i området for fjerde gang, og har gode erfaringer langs denne delen av norskekysten. Paret berømmer standarden i de norske uthavnene, som de mener er langt bedre enn i Sverige.

– Kommer man i land her er det nesten alltid et rent toalett, en brygge, og muligheter til å kaste søppel. Det finner du ikke på samme måten i Sverige, sier paret.

Også Mats Nyquist og Kjerstin Gunnarson, er fornøyde med den norske vestkysten. Paret er på fem ukers seilas med båten "Freyja", og er på vei tilbake fra Bergen, når vi møter dem i Nesvåg.

De er førstegangsreisende med seilbåt i området, og er veldig godt fornøyde med turen og naturen.  Været har vært flott, men vinden har de hatt i tryne begge veier ler Kjerstin.

– Det er plass overalt. Man kan komme om ettermiddagen uten problemer, sier Mats. 

IDYLL: Sokndalstrand med sine 1700- og 1800-tallshus.

Finn en havn

På havna.com finner du bilder og informasjon om enn 850 gjestehavner og 300 naturhavner. På havna.com finner du også turtips og artikler om båtlivet.

Del et bilde

Del dine turtips og sommerbilder fra årets båtferie på facebooksiden til havna.com. De beste bildene premieres med tre utgaver av magasinet Båtliv.