OL-HÅP: Hermann Thomasgaard er medaljekandidat i Laser-klassen.
OL-HÅP: Hermann Thomasgaard er medaljekandidat i Laser-klassen.

- Hva gjør jeg nå?

Dette var den umiddelbare reaksjonen til Laser Standard-seiler Hermann Tomasgaard (26) da nyheten ble sluppet om at De olympiske lekene i Tokyo har blitt utsatt.

Publisert Sist oppdatert
KARANTENE: Hermann Thomasgaard må holde seg hjemme i Drøbak.
KARANTENE: Hermann Thomasgaard må holde seg hjemme i Drøbak.

Hermann forteller at han skjønte hvilken vei det kom til å gå med OL, etter hvert som han så utviklingen av koronaviruset. Derfor var ikke overraskelsen så veldig stor når IOC gikk offisielt ut med nyheten om at lekene var utsatt med ett år.

– Det var litt godt å se at det ble utsatt, så jeg ikke lenger trengte å ha så enormt fokus på å finne alternative treningsmetoder. På den andre siden så kjente jeg litt på en følelse av "hva gjør jeg nå", røper Hermann. Han har selv sittet i karantene i snart to uker, og har ikke fått vært med på noen treningssamling.

– Og nå har jeg ikke et OL å forberede meg til heller. Nå prøver jeg å komme meg inn i vårsemesteret for å få tatt noen fag i ukene fremover, hvor reiseaktiviteten på samling vil bli minimal, fortsetter 26-åringen.

– Vanskelig situasjon

Han er lettet over at beslutningen om OL-utsettelsen omsider kom.

– Jeg fryktet litt at det ikke skulle komme noen avgjørelse før om flere uker. Jeg så ingen annen utvei enn utsettelse, men samtidig så kunne jeg ikke slippe opp noe på treningen eller fokuset så lenge det var en mulighet for at OL ble arrangert etter planen. Dette var en ganske vanskelig situasjon, innrømmer Hermann, som uten tvil er helt enig i at dette var den eneste riktige avgjørelsen, med tanke på situasjonen.

Under karantenen har han prøvd å få trent så godt som mulig, innenfor karantenereglene.

– Jeg har reist endel til nord i Nordmarka for å gå på langrenn, da jeg synes dette fungerer godt som fysisk trening, sier Hermann. Dersom utsettelsen ville drøyd ut, måtte han tenkt alternativt.

-Fremover hadde det nok blitt et forsøk på å få seilt hjemme i Norge, og så eventuelt reist utenlands hvis reiserestriksjonene ble fjernet. Det ville blitt forberedelser med litt mindre seiling og sparring mot andre seilere enn ønsket, sier han.

– Hvilke konsekvenser får det for deg? Sponsor/økonomi, satsing og trening?

– Konsekvensene økonomisk er det litt vanskelig for meg å si noe om allerede nå. Jeg har vært så heldig å ha fått god hjelp fra KNS, NSF, Olympiatoppen, og noen sponsorer de siste årene, som har vært utrolig viktig for å kunne gjennomføre satsningen. Vanligvis så pleier støtten fra forbund og klubber å senkes litt året etter OL. Nå blir dette flyttet et år så da blir det spennende å se hva de gjør. For treningen vil det føre til at jeg minker treningsvolumet litt og heller planlegger mer trening etter sommeren. Nå er jo ikke datoen for OL helt satt enda, så planen blir nødt til å endres i forhold til når på året det blir OL, sier Hermann.

– Hvordan tenker du videre nå – blir det ett år ekstra å forberede deg, eller vanskelig å motivere seg?

-Helt klart et år ekstra til å forberede meg. Jeg føler fortsatt at jeg gjør fremskritt i mine resultater så dette gir meg et år til å kunne løfte meg ytterligere før OL, avslutter Hermann Tomasgaard.