The Ocean Race

Team Malizia går over mål i Itajai

«Team Malizia» vinner etappe 3 av The Ocean Race

En velfortjent seier for laget som holdt unna konkurrentene på den lengste etappen i seilasenes historie.

Publisert Sist oppdatert

Boris Herrmanns «Team Malizia» vinner etappe 3 05:20:28 UTC 34 dager, 17 timer, 10 minutter, 28 sekunder 14 714 nautiske mil.

Klokken 05:20:28 UTC / 02:20:28 lokal tid i Brasil gled «Team Malizia» over målstreken utenfor Ocean Live Park i Itajaí for å vinne etappe 3 av The Ocean Race, og samlet 5 poeng i prosessen. Seieren kommer etter 35 dagers seiling og etter 14 714 nautiske mil med intens konkurranse der båtene på et tidspunkt var innenfor synsvidde av hverandre.

Team Malizia i havn

Tidlig i etappen virket det ikke sannsynlig at vi ville se «Team Malizia» som vinner i mål.

Kort tid etter starten i Cape Town oppdaget teamet alvorlige skader på toppen av masten og måtte bruke nesten to hele dager på å utføre vanskelige reparasjoner til sjøs, med et usikkert resultat.

I mellomtiden hadde «Team Holcim-PRB» tatt en tilsynelatende uovervinnelig ledelse og var et fullt værsystem og nesten 600 nautiske mil foran.

Om bord på «Malizia» viste det seg at den provisoriske forsterkningen av toppen av masten var vellykket og jakten var i gang.

Da lagene nådde etappe 3 scoringsgate, hadde «Malizia» seilt seg opp til mindre enn 200 mil bak «Holcim-PRB», rykket opp til andreplass i feltet og samlet fire poeng.

På vei forbi New Zealand og inn i den sørlige delen av Stillehavet, samlet alle fire båtene seg innenfor 10 mil og byttet om ledelsen innbydes mens de jibbet seg østover langs iseksklusjonssonen.

I en av mest krevende periodene på etappen, under en voldsom sjøgang, ble Rosalin Kuiper kastet fra køya og fikk en hodeskade. Med fokus på å få henne stabilisert og komme seg, måtte mannskapet legge om vaktsystemet med kun tre personer til å dele vaktene på resten av etappen.

Ved passeringen av Kapp Horn ledet «Team Malizia» med cirka 30 nautiske mil og vant samtidig Roaring Forties-trofeet i prosessen.

Det siste strekket nordover ble en tøff match mellom «Team Holcim-PRB» og «Team Malizia» som i perioder hadde øyekontakt. Den nest siste natten, fredag til lørdag, var lagene gjennom nok en voldsom storm, med vindkast på 50 knop. Boris Herrmann og hans mannskap på «Team Malizia» håndterte imidlertid forholdene imponerende og kom ut i daggry med en ledelse på 60 mil etter at «Holcim-PRB» vært gjennom en ufrivillig jibb over natten og blitt påført skade. Dette var den største ledelsen noe lag hadde hatt siden New Zealand for over 10 dager siden.

På den siste dagen av etappen og inn i den siste natten til sjøs seilte «Team Malizia» raskt og selvsikkert mot målstreken, utvidet ledelsen til mer enn 80 miles og tok en historisk seier.

Klar ledelse til «Holcim PRB»

«Holcim PRB» styrer mot en sikker 2. plass på etappen og vil d lede The Ocean Race med 19 poeng, foran «Team Malizia» som har 14. Dersom «11th Hour Racing» og «Biotherm» holder plasseringen til mål, vi de ha henholdsvis 13 og 10 poeng på 3. og 4. plass. «Guyot environnement - Team Europe» som brøt etappen og som nå ligger i Itajai klar for resten av seilasen, har to poeng.