Hundre år med håp

Kommentar: Europe Week var en suksess. For hundre år siden seilte deltagerne hjem til krig.

Publisert

Kommentar av sjefredaktør i Seilas, Ole Henrik Nissen-Lie

I sommer var Oslofjorden igjen fylt med hvite svaner som satte hverandre i stevne under Europe Week 2014. De nesten 100 deltagerbåtene fikk oppleve norsk sommer på sitt beste, med strålende sol og glitrende sjø.

            Her var en rekke meterbåter og andre klassiske skjønnheter fra forskjellige land. Akkurat som for 100 år siden. Den gangen satte engelske lorder og tyske junkere hverandre i stevne her i Oslofjorden, under hundre års jubileet for den norske grunnloven. Så seilte de hjem til første verdenskrig.

            Også for hundre år siden var det en usedvanlig varm og vakker sommer i Europa. Folk solte seg og badet. De fleste var fulle av fremtidsoptimisme etter over et decennium med teknologiske fremskritt og økonomisk vekst. Napoleonskrigene lå hundre år tilbake i tid, og mange trodde at en ny storkrig i Europa var utenkelig.

            Under Kielerwoche i juli 1914 tok den tyske keiseren imot britiske admiraler om bord på sin yacht. Vi leser i «Klassiske Linjer» at en britisk offiser på snurr forvillet seg inn i ubåt-dockene til tyskerne, uten at dette fikk noen følger. Selv om tyskerne ønsket seg en plass i solen, og utfordret den britiske marinens hegemoni på havene, så var man jo blant familie og venner.

            Tyske Keiser Wilhelm var firemenning med tsar Nikolai i Russland - de kalte hverandre Willy og Nicky – og nevø av kong Edward av England.  Men i august 1914 kom krigen, som forandret Europa for alltid. Fire år senere lå de europeiske imperiene i ruiner – keiserne av Tyskland og Østerrike-Ungarn, tsaren av Russland og sultanen av Tyrkia var skutt eller fjernet på annet måte- og millioner av unge menn lå døde igjen i skyttegravene og på verdenshavene.

            Flere av båtene som deltok under årets jubileumsseilaser i Sandefjord, Son og Oslo, var også med på regattaene for hundre år siden. Selv om verden har forandret seg mye på denne tiden, så er også mye det samme.

            Igjen nyter vi sommeren, skjønnheten ved meterbåtene, gleden ved å kjenne seilene fylle seg og båten skyte fart. Når de store 12-meterne legger seg over, kommer sjøen forbausende nært, og seilgleden er enorm.

            Men vi seilere vet at været kan skifte fort. På ny smeller det i Russland og Midt-Østen, Vi får håpe at de neste hundre årene blir fredeligere enn de siste hundre.

 

          

Powered by Labrador CMS