Søk i arkivet

FORBI: Sébastien Simon i «Apivia« er nå i tet. Han har med seg veteranen Yann Eliès.
FORBI: Sébastien Simon i «Apivia« er nå i tet. Han har med seg veteranen Yann Eliès.

Transat Jacques Vabre«Charal» fanget i Stillebeltet

De rike blir rikere, het det i meldingen fra arrangøren av Jacques Vabre i går. Nå seiler feltet rundt båten i ledelse.

FANGET: «Charal» ser at
konkurrentene seiler rundt dem.

FANGET: «Charal» ser at konkurrentene seiler rundt dem.

Stillebeltet gjør doubbelhandedregattaen til Brasil mer spennende og uforutsigbar. Multi 50-trimaranene som ligger i tet ligger over ett døgn foran IMOCA, og smatt gjennom stillebeltet nord for ekvator uten å stoppe opp. I går hadde «Charal» usedvanlige gode vindforhold og seilte raskere enn båtene bak, men ble fanget i et vindhull. «Apivia» har alt seilt forbi, og en drøss andre er i ferd med å runde lederbåten på østsiden. Vest har vanligvis vært den sikreste veien å krysse området mellom passatvinden nord for ekvator, og passatvinden syd for ekvator, men langt øst gir en dårligere vindvinkel syd for ekvator. Nå passerer båtene lengre øst, og vi også få en rommere vinkel mot mål.

Tapt enormt

«Charal» har bare seilt 40 nautiske mil de siste 12 timene, mens «Apivia» har avansert 90 nautiske mil i samme tid, fra å ligge 17 nm bak, til å ha en ledelse på 19 nm.

SPREKK: Feltet av båtene
strekker seg fra Kanariøyene til Ekvator.

SPREKK: Feltet av båtene strekker seg fra Kanariøyene til Ekvator.

«Malizia», båten som fraktet Greta Thunberg til New York fulgte «Hugo Boss» og lå på det meste 490 nm bak «Charal». Nå er avstanden bare 145 nm opp til «Charal».

Clarisse Cremer holder høy fart og ligger på femte plass, plassen foran Sam Davies, som viser at jentene også kan. Clarisse Cremer har gode sjanser på å komme på pallen.

Krysset ekvator

Groupe GCA i Multi 50-klassen krysset i morgentimene ekvator, og har fart på over 20 knop. Den var der «Charal» befinner seg nå, for ett og et halvt døgn siden, og har bare 928 nm igjen til mål. Det bør den klare på mindre enn to døgn. 

Plassering

1. Apivia, Sébastien Simon, 1323 nm til mål
2. Charal, Jeremie Beyou, + 32 nm
3. 11th Hour Racing, Charlie Enright + 84 nm
4. PRB, Kevin Escoffier, + 96 nm
5. Banque Populair, Clarisse Cremer, + 102 nm

LEDET: «Charal» har
ledet mesteparten av regattaen.

LEDET: «Charal» har ledet mesteparten av regattaen.

 Kommentarer

RUTE: Båtene skal seile 4350 nm.

RUTE: Båtene skal seile 4350 nm.

Transat Jacques Vabre

Transat Jacques Vabre startet 27. oktober fra Le Havre og går hele veien syd til Salvador de Bahia i Brasil. Ruta krysser Stillebeltet og er på 4350 nautiske mil. Rekorden på denne strekningen er på 13 døgn, syv timer, 36 minutter og 46 sekunder og ble satt av Jean-Pierre Dick og Yann Eliès i «St Michel-Virbac» for to år siden. De holdt en snittfart på nesten 14 knop. For å seile på 10 døgn må snittfarten være over 18 knop.

29 båter i IMOCA-klassen startet hvor fem er av nyeste generasjon. I tillegg har 11 eldre båter foiler.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen