Søk i arkivet

JordomseilingØste for livet i 24 timer

Sørlendingen Harald Solfjeld ble reddet av containerskip etter at båten hans var i ferd med å synke under ham, utenfor New Zealand.

REDDET: Harald Solfjeld
seilte solo da båten hans startet å fikk slått
inn skrogvinduene, og synke i voldomt vær.

REDDET: Harald Solfjeld seilte solo da båten hans startet å fikk slått inn skrogvinduene, og synke i voldomt vær.

I 2010 la sørlendingen Harald Solfjeld ut fra Kilsund i sin 39-fot Jeanneau Sun Odyssey «Ilanga», for å realisere guttedrømmen om å seile rundt jorden. Turen varte i 7,5 år. Da hadde han seilte en distanse til tilsvarer to ganger rundt ekvator. På de lange etappene seilte han som oftest alene. 

Seilasen tok ham til isflakene langs kysten av Grønland i nord og til Patagonia i sør, og mellom palmeøyer i Karibien og i Stillehavet, på elver, innsjøer og kanaler i USA og Canada. Han besøkte 32 land og 13 stater i USA.

Angrepet i Brasil

Underveis hadde han mange fine, men også dramatiske opplevelser. I Panama fikk han meget giftig slange ombord, og han ble ranet av to maskerte menn med revolver og machete i Brasil. De skjøt hull i hyttetaket på båten for å vise at de mente alvor, truet med kniv og revolver med at de ville drepe ham og bandt ham til masten.

BOK: Forlaget gikk konk, men
Solfjeld fikk kjøpt ut bøkene fra trykkeriet.

BOK: Forlaget gikk konk, men Solfjeld fikk kjøpt ut bøkene fra trykkeriet.

Dramatisk redning

Turen endte svært dramatisk med et havari i dårlig vær utenfor New Zealand for nøyaktig to år siden.

Båten fikk slått inn skrogvinduene, og soloseileren måtte øse med bøtte i 24 timer før redningen kom. I siste liten ble Solfjeld ankom et containerskip. Skipet måtte ha flere forsøk for å manørvere seg opp til nordmannen som lå i vannet.   

Hendelsen ble plukket opp av nyhetssendinger i inn- og utland. 

Harald Solfjeld har skrevet en bok om turen "Leve en drøm - reise med vind" og forteller her Seilmagasinets Mikkel Thommessen om turen og den dramtiske redningsaksjonen.

 
REDDET: Solfeld ble
plukket opp av vannet etter andre forsøk. Her svømmer
han mot skipet.

REDDET: Solfeld ble plukket opp av vannet etter andre forsøk. Her svømmer han mot skipet.

 
 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen